Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots

Często zadawane pytania dotyczące dwutlenku węgla

Dlaczego dwutlenek węgla jest używany do pakowania w modyfikowanej atmosferze (MAP)? plus minus

Dwutlenek węgla (CO₂) hamuje rozwój większości bakterii i pleśni aerobowych. Ogólnie rzecz ujmując, im wyższy poziom CO₂, tym dłuższy okres przydatności do spożycia. CO₂ jest jednak szybko pochłaniane przez tłuszcze i wodę – dlatego większość produktów żywnościowych wchłania CO₂. Nadmiar CO₂ w MAP może spowodować skażenie smaku, utrata wagi spowodowaną wyciekiem i zapadnięcie się opakowania. Dlatego też ważne jest utrzymanie równowagi pomiędzy pożądanym z handlowego punktu widzenia okresem przydatności do spożycia produktu a stopniem, w którym można tolerować ewentualne negatywne efekty. Gdy CO₂ jest wymagany do kontrolowania rozwoju bakterii i pleśni, zaleca się stężenie na poziomie co najmniej 20%.

Czy odwiedziłeś już naszą stronę dotyczącą MAP?

Tam, gdzie woda pitna jest wydobywana z ziemi, zawartość minerałów nie jest optymalna do spożycia przez ludzi lub może nie nadawać się do przesyłania w sieci rur miedzianych, w których niska mineralność wody może powodować korozję rur. CO₂ w połączeniu z kalcytem pomaga skorygować twardość wody, aby zapobiec korodowaniu mogącemu prowadzić do uszkodzenia sieci.

Dodanie CO₂ do wody pitnej zwiększa twardość strumienia wody, pozwalając zachować równowagę między węglanami, wodorowęglanami i wolnym cząstkami CO₂ oraz zwiększając mineralizację wody i dawkowanie każdego odczynnika.

Dowiedz się więcej na remineralizacja.

Dwutlenek węgla (CO₂) stanowi naturalną, przyjazną dla użytkownika alternatywę dla kwasów mineralnych do kontroli pH w basenach kąpielowych. W wodzie CO₂ tworzy łagodny kwas węglowy, który pomaga w utrzymaniu kwasowości i zmniejsza całkowitą ilość rozpuszczonych substancji stałych.

Dowiedz się więcej na temat naszych rozwiązań służących do neutralizacji pH.

Kiedy mówimy o suchym lodzie (lód suchy), mamy na myśli dwutlenek węgla (CO₂) w stanie stałym. Nazwa powstała, ponieważ jego temperatura jest bardzo niska (sublimuje przy -78,5°C) i ma taki sam wygląd jak lód, ale kiedy paruje, nie pozostawia wody ani żadnych resztek. Ponadto zmniejsza także poziom wilgoci otoczenia.

Suchy lód jest doskonałym chłodziwem, idealnie sprawdza się podczas konserwacji produktów wrażliwych na wilgoć i nadaje się do wielu zastosowań, takich jak catering, imprezy, konserwacja żywności, enologia, transport chłodniczy, czyszczenie przemysłowe oraz w przemyśle farmaceutycznym do konserwacji szczepionek, materiałów biologicznych itp.

Dowiedz się więcej na temat naszych rozwiązań z zakresu suchego lodu.

Stosowanie mieszanki gazów w przypadku piwa typu lager, stout lub cydru pozwala na uzyskanie bardziej kremowej, trwałej piany i ogólnie poprawia wygląd nalewanego piwa. Redukuje również spienianie i zapewnia szybsze dozowanie.

W zależności od rodzaju napoju potrzebna będzie inna mieszanina gazów:

  • wysokiej klasy piwa typu stout i ale: 30% dwutlenek węgla w azocie
  • piwa typu ale i lager: 50% dwutlenek węgla w azocie
  • jasne, wysokowęglanowe piwa typu lager i cydry: 60% dwutlenek węgla w azocie

Dowiedz się więcej na temat naszych rozwiązań dozowania napojów oraz nagazowywania piwa.

Jaka jest identyfikacja substancji plus minus
  • Wzór chemiczny: CO₂
  • Synonimy: dwutlenek węgla, bezwodnik kwasu węglowego, kwas węglowy w formie gazowej, bezwodnik węglowy
  • Numer rejestracyjny REACH: wymieniony w Aneksie IV/V REACH, zwolnione z rejestracji
  • Zastosowanie substancji/mieszaniny: ogólny przemysł
  • Nr UN/identyfikacyjny: UN 1013
  • Odpowiednia nazwa wysyłki: dwutlenek węgla
  • Klasa lub dział: 2
  • Kod tunelu: (C/E) Etykieta(-y): 2.2
  • Nr identyfikacyjny zagrożenia ADR/RID: 20
  • Substancja zanieczyszczająca środowisko wodne: nie