Często zadawane pytania dotyczące dwutlenku węgla
Dlaczego dwutlenek węgla jest używany do pakowania w modyfikowanej atmosferze (MAP)?
Dwutlenek węgla (CO₂) hamuje rozwój większości bakterii i pleśni aerobowych. Ogólnie rzecz ujmując, im wyższy poziom CO₂, tym dłuższy okres przydatności do spożycia. CO₂ jest jednak szybko pochłaniane przez tłuszcze i wodę – dlatego większość produktów żywnościowych wchłania CO₂. Nadmiar CO₂ w MAP może spowodować skażenie smaku, utrata wagi spowodowaną wyciekiem i zapadnięcie się opakowania. Dlatego też ważne jest utrzymanie równowagi pomiędzy pożądanym z handlowego punktu widzenia okresem przydatności do spożycia produktu a stopniem, w którym można tolerować ewentualne negatywne efekty. Gdy CO₂ jest wymagany do kontrolowania rozwoju bakterii i pleśni, zaleca się stężenie na poziomie co najmniej 20%.
Czy odwiedziłeś już naszą stronę dotyczącą MAP?
Dlaczego CO₂ jest używany do remineralizacji wody pitnej?
Dlaczego CO₂ służy do kontroli lub neutralizacji pH?
Czym jest suchy lód?
Dlaczego dwutlenek węgla jest wykorzystywany w dozowaniu napojów i piwie?
Jaka jest identyfikacja substancji
- Wzór chemiczny: CO₂
- Synonimy: dwutlenek węgla, bezwodnik kwasu węglowego, kwas węglowy w formie gazowej, bezwodnik węglowy
- Numer rejestracyjny REACH: wymieniony w Aneksie IV/V REACH, zwolnione z rejestracji
- Zastosowanie substancji/mieszaniny: ogólny przemysł