Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots
MAP Packaging

Gazy MAP do pakowania żywności

Sprawdzony sposób na wydłużenie okresu trwałości żywności pakowanej

​Dlaczego warto stosować technologię MAP zamiast pakowania próżniowego lub na tacce przykrytej folią? 

ap0154-extended-shelf-life
Trwałość

Zdecydowana większość produktów osiąga dłuższy okres przydatności do spożycia przy zastosowaniu technologii MAP niż w przypadku pakowania próżniowego 

ap0157-wastereduction
Redukcja odpadów

Minimalizacja ilości odpadów i uszkodzonych produktów 

ap0182-quality
Wygląd produktu

Podwyższenie atrakcyjności handlowej(naturalny, świeży kolor, lepsza prezentacja produktu) 

ap0155-costsavings-and-wasteproduction
Oszczędność

Obniżenie kosztów produkcji i transportu, wynikające z mniejszej częstotliwości dostaw

Oferty

Interaktywne narzędzie wyboru gazu MAP Gas Selector Tool

Interaktywne narzędzie wyboru gazu MAP Gas Selector Tool

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 40% carbon dioxide and 60% nitrogen

Produkty piekarnicze
30–100% dwutlenku węgla, 0–70% azotu

Produkty żywnościowe: bajgle, pudding chlebowy, chleby, bułki, serniki, naleśniki, rogaliki, racuchy, duńskie pączki, chleby owocowe, ciasta owocowe, placki owocowe, strucle owocowe, tarty owocowe, ciastka bezowe, babeczki, chlebki naan, chleby orzechowe, placki, chleby z patelni, chlebki pita, spody do pizzy, precle, torty biszkoptowe, roladki, taco, tortille, chleby warzywne, gofry, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Produkty złożone
30–50% dwutlenku węgla, 50–70% azotu

Produkty żywnościowe: ryba w cieście, mięso w cieście, drób w cieście, owoce morza w cieście, bouchée, ryba w panierce, mięso w panierce, drób w panierce, owoce morza w panierce, burrito, enchiladas, falafel, naleśniki z nadzieniem, krokiety, makaron z rybą, placek z rybą, kebab, makaron z mięsem, placek z mięsem, omlet, paszteciki, pâtés en croûtes, pizza, makaron z mięsem drobiowym, placek z mięsem drobiowym, bułka serowa, quiche, kanapki, satay, bułka z kiełbasą, makaron z owocami morza, placek z owocami morza, suflet, sajgonki, chlebek pita z nadzieniem, taco, tostadas, vol au vents, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Gotowane, wędzone i przetwarzane
Produkty z ryb i owoców morza
30% dwutlenku węgla, 70% azotu

Produkty żywnościowe: śledź wędzony, bombajka, pikling, mlecz dorsza, ryba wędzona na zimno, galantyna rybna, rillettes z ryby, terrina rybna, ryba wędzona na ciepło, kiper, pasztet z ryby, pasztet ze skorupiaków, solony dorsz, solone anchovies, solony kawior, solony mlecz rybi, solona meduza, pasztet z owoców morza, łupacz wędzony, halibut wędzony, makrela wędzona, łosoś wędzony, pstrąg wędzony, Taramosalata, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 40% carbon dioxide and 60% nitrogen

Mięso gotowane, peklowane i przetworzone
 30–40% dwutlenku węgla, 60–70% azotu

Produkty żywnościowe: bekon, burgery wołowe, kaszanka, wędliny, mielonka i szybka wieprzowa, parówki, wołowina peklowana, frankfurterki, haggis, szynki, mięso suszone, mięso w plastrach, ozory wołowe, pastrami, pasztet, pepperoni, konserwy mięsne, rillettes, pieczeń, salami, wędzone mięso renifera, wędzona sarnina, terrina, kiełbasy, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 40% carbon dioxide and 60% nitrogen

Gotowane, wędzone i przetwarzane
Produkty z drobiu i ptactwa łownego
30–40% dwutlenku węgla, 60–70% azotu

Produkty żywnościowe: galantyna z kapłona, balotyna z kurczaka, rolada z kurczaka, suszone mięso ptactwa łownego, suszone mięso drobiowe, kaczka nadziewana, pasztet z kaczki, galantyna z kaczki, galantyna z bażanta, galantyna z gołębia, wędzony kurczak, wędzona kaczka, wędzony indyk, bekon z indyka, balotyna z indyka, galantyna z indyka, rolada z indyka, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Gotowane i przyprawione produkty warzywne
30–50% dwutlenku węgla, 50–70% azotu

Produkty żywnościowe: chilli fasolowe, bhaji, brokuły w serze, Bubble and Squeak, kalafior zapiekany z serem, Coleslaw, fasola gotowana, buraki gotowane, ziemniaki gotowane, placki kukurydziane, grzyby z czosnkiem, placki z soczewicy, placki orzechowe, inne sałatki z dressingiem, pakora, sałatki z makaronem, pilaw, potrawy roślinne, potrawy z mykoproteiny, sałatki ryżowe, rissole, bakłażany nadziewane, papryki nadziewane, pomidory nadziewane, nadziewane liście winogron, wypieki warzywne, chilli warzywne, zapiekanki z warzywami, makarony z warzywami, kruszonki warzywne, curry warzywne, dosa warzywne, tarta warzywna, pilaw warzywny, zapiekanka Shepherd's Pie, wegeburgery, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 100% carbon dioxide

Produkty mleczarskie — sery twarde
100% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: sery twarde z wyjątkiem dojrzewających serów pleśniowych

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Produkty mleczarskie — sery tarte i miękkie
0–30% dwutlenku węgla, 70–100% azotu

Produkty żywnościowe: sery tarte i miękkie, z wyjątkiem dojrzewających serów pleśniowych

Pie chart representing 100% nitrogen

Produkty mleczarskie — pozostałe
100% azotu

Produkty żywnościowe: pozostałe produkty mleczarskie

Pie chart representing 100% nitrous oxide

Produkty mleczarskie — kremy i śmietany w aerozolu
100% podtlenku azotu

Produkty żywnościowe: kremy i śmietany w aerozolu

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 100% nitrous oxide

Produkty mleczarskie — kremy i śmietany w aerozolu
100% podtlenku azotu

Produkty żywnościowe: kremy i śmietany w aerozolu

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Produkty mleczarskie — sery tarte i miękkie
0–30% dwutlenku węgla, 70–100% azotu

Produkty żywnościowe: sery tarte i miękkie, z wyjątkiem dojrzewających serów pleśniowych

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 100% carbon dioxide

Produkty mleczarskie — sery twarde
100% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: sery twarde z wyjątkiem dojrzewających serów pleśniowych

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 100% nitrogen

Produkty mleczarskie — pozostałe
100% azotu

Produkty żywnościowe: pozostałe produkty mleczarskie

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 100% nitrogen

Suszone produkty żywnościowe
100% azotu

Produkty żywnościowe: kakao w proszku, kawa, mleko w proszku, ryby suszone i solone, owoce morza suszone i solone, fasola sucha, ziarna zbóż suche, barwniki suche, aromaty suche, owoce suche, zioła suche, soczewica sucha, grzyby suszone, makaron suchy, przekąski suche, przyprawy suche, warzywa suszone, mąki, orzechy, chipsy ziemniaczane, herbaty, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 50% carbon dioxide and 50% nitrogen

Świeże makarony
40–50% dwutlenku węgla, 50–60% azotu

Produkty żywnościowe: capelli, fettucine, funghini, fusilli, linguine, macaroni, muszelki, spaghetti, tagliarini, tagliatelle, trenette, tubetti, vermicelli, zitioni, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 5% oxygen, 5% carbon dioxide and 90% nitrogen

Świeże w całości i przetworzone
Produkty z owoców i warzyw
5% tlenu, 5% dwutlenku węgla, 90% azotu

Produkty żywnościowe: kiełki lucerny, jabłka, morele, karczoch, szparag, bakłażan, awokado, banany, kiełki fasoli, buraki, jeżyny, bób, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, marchew, seler, czereśnie, cykoria, cukinia, żurawina, ogórek, kumkwat, koper włoski, czosnek, agrest, grejpfrut, winogrona, zielone jagody, gujawa, jarmuż, kiwi, por, limonka, liczi, mandarynki, mango, mangostan, szpik, melon, sałatka owocowa, sałatka warzywna, morwy, nektarynki, cebula, pomarańcze, papaja, pietruszka, owoce passiflory, brzoskwinie, groszek, papryka, ananas, śliwki, ziemniaki, opuncja figowa, rzodkiew, rambutan, maliny, rabarbar, rukola, szalotki, szpinak, star apple, truskawki, kukurydza, brukiew, pomidory, rzepa, kasztany jadalne, rzeżucha, arbuz, batat, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 100% nitrogen

Napoje niegazowane 100% azotu

Napoje: soki owocowe i warzywne, likiery, jogurty płynne, mleko, wody mineralne, oleje, napoje spirytusowe, wino, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% nitrogen, 30% oxygen and 40% carbon dioxide

Produkty surowe, produkty o niskiej zawartości tłuszczu, białe ryby
30% tlenu, 40% dwutlenku węgla, 30% azotu

Produkty żywnościowe: leszcz, nagład, sum, dorsz, czarniak, mikun, zimnica, sola zwyczajna i złocica europejska, flądra, plamiak, morszczuk, halibut, kolczatka, łosoś skalny, szczupak, piotrosz, miętus, żabnica, gładzica, rdzawiec, czerwony lucjan, labraks, rekin, płaszczka, turbot, witlinek, inne

Pie chart representing 40% carbon dioxide and 60% nitrogen

Produkty surowe, produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, tłuste ryby
40% dwutlenku węgla, 60% azotu
z resztkowym tlenem

Produkty żywnościowe: lufar, karp, węgorz, halibut grenlandzki, śledź, makrela, sardynka, łosoś skalny, łosoś, sardele, aloza, szprotka, miecznik, pstrąg, tuńczyk, rybki smażone w całości, inne produkty

Pie chart representing 30% nitrogen, 30% oxygen and 40% carbon dioxide

Skorupiaki i mięczaki
30% tlenu, 40% dwutlenku węgla, 30% azotu

Produkty żywnościowe: abalony, małże, sercówki, konchy, kraby, raki, mątwy, homary, omułki, ośmiornice, ostrygi, krewetki koktajlowe, przegrzebki, jeżowce, krewetki, kałamarnice, mewy i winkle

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Surowy drób i dziczyzna:
całe ze skórą
30–60% dwutlenku węgla, 40–70% azotu

Produkty żywnościowe: kapłon, kurczak, kaczka, gęś, głuszec, kura gwinejska, kuropatwa, bażant, gołąb, kurczak kukurydziany, przepiórka, indyk, inne

Pie chart representing 70% oxygen and 30% carbon dioxide

Surowy drób i dziczyzna
70% tlenu, 30% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: kapłon, kurczak, kaczka, gęś, głuszec, kura gwinejska, kuropatwa, bażant, gołąb, kurczak kukurydziany, przepiórka, indyk, inne

Pie chart representing 20% oxygen, 30% carbon dioxide and 50% nitrogen

Surowy drób i dziczyzna:
Porcje (ze skórą lub bez skóry)
0–70% tlenu, 20–50% dwutlenku węgla,
0–50% azotu

Produkty żywnościowe: kapłon, kurczak, kaczka, gęś, głuszec, kura gwinejska, kuropatwa, bażant, gołąb, kurczak kukurydziany, przepiórka, indyk, inne

Pie chart representing 60% carbon dioxide and 40% nitrogen

Surowy drób i dziczyzna
60% dwutlenku węgla, 40% azotu

Produkty żywnościowe: kapłon, kurczak, kaczka, gęś, głuszec, kura gwinejska, kuropatwa, bażant, gołąb, kurczak kukurydziany, przepiórka, indyk, inne

Pie chart representing 100% carbon dioxide

Surowy drób i dziczyzna:
Zbiorcze (ze skórą i bez skóry)
100% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: kapłon, kurczak, kaczka, gęś, głuszec, kura gwinejska, kuropatwa, bażant, gołąb, kurczak kukurydziany, przepiórka, indyk, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 70% oxygen and 30% carbon dioxide

Surowe mięso czerwone
70–80% tlenu, 20–30% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: wołowina, koźlina, mięso zająca, konina, jagnięcina, wieprzowina, mięso królika, cielęcina, sarnina, mięso z dzika, inne

Pie chart representing 80% oxygen and 20% carbon dioxide

Surowe mięso czerwone
80% tlenu, 20% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: sarnina, mięso z dzika

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Produkty złożone
30–50% dwutlenku węgla, 50–70% azotu

Produkty żywnościowe: ryba w cieście, mięso w cieście, drób w cieście, owoce morza w cieście, bouchée, ryba w panierce, mięso w panierce, drób w panierce, owoce morza w panierce, burrito, enchiladas, falafel, naleśniki z nadzieniem, krokiety, makaron z rybą, placek z rybą, kebab, makaron z mięsem, placek z mięsem, omlet, paszteciki, pâtés en croûtes, pizza, makaron z mięsem drobiowym, placek z mięsem drobiowym, bułka serowa, quiche, kanapki, satay, bułka z kiełbasą, makaron z owocami morza, placek z owocami morza, suflet, sajgonki, chlebek pita z nadzieniem, taco, tostadas, vol au vents, inne

Pie chart representing 50% carbon dioxide and 50% nitrogen

Świeże makarony
40–50% dwutlenku węgla, 50–60% azotu

Produkty żywnościowe: capelli, fettucine, funghini, fusilli, linguine, macaroni, muszelki, spaghetti, tagliarini, tagliatelle, trenette, tubetti, vermicelli, zitioni, inne

Pie chart representing 30% carbon dioxide and 70% nitrogen

Dania gotowe
30–50% dwutlenku węgla, 50–70% azotu

Produkty żywnościowe: zapiekanki*, dania gotowe z rybami, dania gotowe z dziczyzną, gulasz*, dania gotowe z mięsem, dania gotowe z podrobami, dania gotowe z makaronem, dania gotowe z drobiu, sosy*, dania gotowe z owocami morza, zupy* i dania gotowe z warzywami.

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 70% oxygen and 30% carbon dioxide

Wybrane surowe, ciemne mięso drobiowe
70–80% tlenu, 20–30% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: mielone ciemne mięso drobiowe, inne mięso drobiowe bez skóry, kurczak bez skóry, indyk bez skóry, ciemne mięso drobiowe krojone w plastry, indyk mielony, inne

Zalecana mieszanina gazów

Pie chart representing 80% oxygen and 20% carbon dioxide

Surowe mięso czerwone
80% tlenu, 20% dwutlenku węgla

Produkty żywnościowe: sarnina, mięso z dzika

Zapytaj eksperta 

Neil Hansford - Food Technology Expert, UK
Neil Hansford

Ekspert ds. technologii żywności, Wielka Brytania

Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie, jeśli do pakowania produktu są używane gazy spożywcze?

Jeśli używasz technologii MAP, na etykiecie musi znaleźć się informacja „pakowane w atmosferze ochronnej” (Rozporządzenie (UE) 1169/2011).