Azot do żywności

Wysokowydajny gaz dla przetwórców żywności i napojów

78% powietrza, którym oddychamy, składa się z azotu. W postaci gazowej jest on powszechnie używany, ponieważ jest obojętny i nie wchodzi w reakcje. Ciekły azot jest używany ze względu na swoje właściwości kriogeniczne, które wynikają z jego ekstremalnie niskiej temperatury wrzenia (-196°C/-320°F).

Nasz azot spożywczy i urządzenia do przetwarzania żywności są zgodne z wieloma przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa, jakości i higieny.

Bez względu na to, jakiej ilości azotu spożywczego potrzebujesz, od pojedynczej butli po zestawy butli, ciekły azot luzem lub wytwarzany na miejscu — mamy możliwości i wiedzę, by Ci go dostarczyć.

Air Products to wiodący dostawca azotu na świecie

  • Światowy producent azotu
  • Niezawodne dostawy gazów przemysłowych
  • Profesjonalna obsługa klienta
  • Lider w branży w dziedzinie bezpieczeństwa
  • Pomoc techniczna dostępna od ręki

Wyższa przepustowość, szybkie zamrażanie lub schładzanie wysokiej jakości

Szybkie zamrażanie lub schładzanie dowolnego rodzaju produktów spożywczych. Kriogenika pozwala skrócić czas schładzania lub zamrażania, a zatem cały proces jest krótszy, co pozwala wyprodukować więcej towaru w tym samym czasie.

Wyższa wydajność, mniej odpadów, dłuższy okres przydatności

Azot jest często używany w opakowaniach z modyfikowaną atmosferą do usuwania utleniającego tlenu lub wilgoci z produktów żywnościowych w celu wydłużenia ich okresu przydatności do spożycia. Szybkie chłodzenie/zamrażanie pozwala zachować wysoką jakość produktu, zapobiega odwodnieniu i rozpadowi poprzez szybsze ujędrnienie produktu.

Zatrzymywanie wilgoci, utrzymanie ciśnienia w opakowaniu

Żywność zamrażana bardzo zimnym azotem będzie wystawiona na działanie suchego powietrza przez krótszy czas. Szybsze zamarzanie ogranicza utratę wilgoci. Azot jest często używany do utrzymania ciśnienia w opakowaniu lub butelce, co zapobiega ich zapadaniu się.

Odgazowanie cieczy, zachowanie tekstury

Procesy kriogeniczne skracają proces krystalizacji wody, który zachodzi podczas zamrażania żywności, co pozwala na uzyskanie lepszej jakości po rozmrożeniu i zachowanie tekstury. Azot jest również używany do usuwania niepożądanych gazów rozpuszczonych w cieczach, co usprawnia ich dalsze przetwarzanie i wydłuża okres przydatności do spożycia.

Zachowanie smaku i aromatu, profilaktyka bezpieczeństwa

Szybkie zamrażanie lub schładzanie w procesie kriogeniki pozwala lepiej zachować aromat i smak żywności. Azot jest używany do inertyzacji obszarów magazynowych, w których znajdują się elementy łatwopalne, lub do ochrony przed wybuchami pyłów.

Zapytaj eksperta

Justin Ruggiero

Specjalista ds. zastosowań spożywczych, Ameryka Północna i Południowa

“Jak lepiej zrozumieć wykorzystanie azotu?”

Pomiar ilości ciekłego azotu (LIN) zużywanego podczas zamrażania i chłodzenia żywności jest kluczowy dla zachowania konkurencyjności operacyjnej. W przeciwieństwie do innych materiałów LIN może być kłopotliwy w pomiarze ciągłym, dlatego dobrze jest wdrożyć program codziennego śledzenia zużycia LIN. Dane te stanowią punkt odniesienia do pomiaru zużycia LIN. Zużycie LIN w trybie ciągłym nie jest tak miarodajne, jak różnice zużycia z biegiem czasu. Czy nowa procedura operacyjna poprawiła efektywność procesu zamrażania? Czy przejście z rury izolowanej na instalację z płaszczem próżniowym rzeczywiście pozwoliło w tym roku obniżyć koszty? Odpowiedzi na te pytania można uzyskać w procesie ciągłego doskonalenia, ale warunkiem jest codzienne śledzenie zużycia LIN.

Jak zacząć śledzić zużycie LIN? Specjaliści Air Products ds. technologii żywności informują klientów o kosztach zużycia LIN za pomocą narzędzi do codziennego śledzenia. Jednocześnie zapewniają wsparcie i szkolenia w celu poprawy efektywności zużycia. Rozwiązania Air Products Freshline® są wyrazem naszego ciągłego zaangażowania w branżę spożywczą i zapewniają klientom pojedynczy punkt odniesienia.

Dlaczego warto używać ciekłego azotu do zamrażania lub schładzania produktów?

Ciekły azot, ze względu na swoją ultraniską temperaturę, pozwala na schładzanie lub zamrażanie żywności w znacznie krótszym czasie niż mechaniczne zamrażalnie nadmuchowe. Jest to najszybsza metoda zamrażania żywności metodą IQF (Individual Quick Frozen). Dzięki temu w tym samym czasie można przetworzyć więcej produktów.

Jakość produktu:

  • Bardzo szybki proces zamrażania sprawia, że woda zawarta w produkcie tworzy znacznie mniejsze kryształy lodu, co zmniejsza uszkodzenia ścian komórkowych produktu. Dzięki temu produkt lepiej zachowuje swoją teksturę, smak i wilgotność.
  • Nasze precyzyjne i powtarzalne urządzenia do szybkiego schładzania pomogą Ci uzyskać powtarzalny efekt końcowy, co przyspieszy dalsze przetwarzanie i poprawi jakość produktu.

Przestrzeń zabudowy: systemy oparte na ciekłym azocie zajmują mniej miejsca niż inne systemy, często nawet o…połowę mniej.

Elastyczność: systemy zamrażania i schładzania z wykorzystaniem azotu można szybko uruchomić i mogą one obsługiwać różne ilości produktów.

Koszt: możliwość wypożyczenia sprzętu, co pozwala na minimalny koszt inwestycji.

Usługi spożywcze Freshline®

Dzięki ponad trzydziestoletniemu doświadczeniu w zamrażaniu, chłodzeniu i pakowaniu, Air Products pomaga Klientom w tworzeniu nowych, unikalnych produktów żywnościowych, wychodząc naprzeciw konsumentom poszukującym żywności zdrowej i wygodnej w użyciu. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie, służąc doradztwem technicznym na każdym etapie współpracy. Przeprowadzamy dla Państwa testy w zakładzie, oferujemy doradztwo obejmujące ocenę i optymalizację procesów, usługi analityczne i wsparcie szkoleniowe.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Zastanawiasz się nad jakością i zgodnością z przepisami?

Nasze gazy i urządzenia stosowane do celów spożywczych są zgodne z odpowiednimi przepisami dotyczącymi żywności. Firma Air Products stawia na bezpieczeństwo i jakość produktów.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Dowiedz się, jak możesz ulepszyć Twoje procesy produkcji żywności za pomocą azotu.

Umów się na bezpłatną analizę wartości z jednym z naszych ekspertów ds. żywności.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Nitrogen Supply Options

Usługi CryoEase®

Wygodne i ekonomiczne rozwiązanie dla średniego zapotrzebowania na gazy ciekłe. Zbiorniki CryoEase® są dostępne w różnych rozmiarach. Usługa CryoEase® upraszcza zaopatrzenie w gaz, eliminując potrzebę obsługi butli, inwentaryzację i zamawianie.

Dostawy gazów ciekłych

Dostarczane cysterną do stacjonarych zbiorników kriogenicznych o różnych rozmiarach. Służymy pomocą w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru i typu zbiornika na podstawie objętości, żądanego ciśnienia, poziomu czystości, czy natężenia przepływu.

Tymczasowe dostawy gazów ciekłych APEX

Krótkoterminowe lub awaryjne dostawy gazu ciekłych do rozruchów, okresów szczytowego zapotrzebowania, planowanych lub nieplanowanych czynności konserwacyjnych oraz postojów instalacji lub rurociągów.

Membrany PRISM®

Separatory membranowe PRISM generują gaz na miejscu dla zastosowań takich jak wytwarzanie azotu, odwadnianie powietrza, odzyskiwanie wodoru, uszlachetnianie biogazu oraz generowanie powietrza wzbogaconego w tlen.

Generowanie azotu na miejscu

Wytwarzanie gazu na miejscu umożliwia klientom dbającym o zrównoważony rozwój zmniejszenie śladu węglowego, zwiększenie wydajności energetycznej i efektywności, podniesienie jakości produktów końcowych i poprawie wyników w zakresie ochrony środowiska.

Kriogeniczne zakłady rozdziału powietrza

W ponad 40 krajach na całym świecie jesteśmy właścicielem i operatorem ponad 300 instalacji rozdziału powietrza oraz sprzedaliśmy, zaprojektowaliśmy i zbudowaliśmy już ponad 1000 takich instalacji.

Dostawy rurociągiem

Zapewniają klientom o dużym zapotrzebowaniu na produkt niezawodne, bezpieczne i elastyczne dostawy realizowane w ekonomiczny sposób.

Karty Charakterystyki Produktów

BIBLIOTEKA KART CHARAKTERYSTYKI PRODUKTU