Zamrażarki imersyjne Freshline®

Do szybkiego zamrażania IQF wysokiej jakości

Nasze zamrażarki imersyjne Freshline® CP i RH umożliwiają produkcję wysokiej jakości produktów IQF (Individual Quick Frozen), w tym żywności, którą przy użyciu tradycyjnych metod zamrażania trudno jest zamrozić bez zbrylania. Błyskawiczne mrożenie zewnętrznej powierzchni żywności poprzez zanurzenie z wykorzystaniem ciekłego azotu ułatwia zachowanie kształtu, smaku i faktury produktów oraz zapobieganie wilgoci i utracie jakości.

Urządzenie do zamrażania przez zanurzenie Freshline® RH — największe tego typu urządzenie o wysokiej przepustowości. Wanna z ciekłym azotem jest prawie dwa razy większa niż w większości zamrażarek immersyjnych dostępnych obecnie na rynku. Może być używana jako samodzielne urządzenie do wstępnego zamrażania produktów lub też może być podłączona do azotowego tunelu zamrażalniczego lub spirali w celu pełnego zamrażania produktów i optymalizacji wydajności.

Zamrażarka immersyjna Freshline® CP — idealna dla przetwórców, którzy dysponują niewielką powierzchnią i ograniczonym kapitałem. Unikalny wielopoziomowy system zamrażania umożliwia pełne mrożenie dużych ilości produktów na powierzchni zaledwie 10 stóp.

Pobierz broszurę Zamrażarka imersyjna Freshline® RH

Zwiększona wydajność

Produkty są wstępnie mrożone w kąpieli z ciekłym azotem (LIN), który zatrzymuje wilgoć i pomaga zapobiegać utracie wody i związanej z tym utracie wagi

Maksymalizacja jakości produktów

Rozwiązania do mrożenia zewnętrznej warstwy produktu pomagają zapobiegać zbrylaniu się produktu, przywieraniu do taśmy i pozostawianiu śladów po taśmie oraz utrzymywaniu produktu w pożądanym kształcie

Niskie nakłady inwestycyjne

Ponieważ zamrażarki immersyjne wykorzystują ciekły azot, wymagają znacznie mniejszych inwestycji kapitałowych niż systemy mechaniczne

Łatwe czyszczenie i konserwacja

Dzięki prostej konstrukcji i ograniczonej liczbie ruchomych części, tunele zamrażalnicze są łatwe w utrzymaniu i obsłudze

Zwiększona wydajność mechanicznego tunelu zamrażalniczego

Mrożenie zewnętrznej warstwy produktów za pomocą azotu może zmniejszyć obciążenie cieplne dalszych systemów zamrażania mechanicznego, co pozwala zwiększyć przepustowość oraz zmniejszyć częstotliwość rozmrażania cewek mechanicznych, co z kolei skróci czas pracy

Niewielkie rozmiary

Ciekły azot ma temperaturę -320°F, co umożliwia zamrażanie lub schładzanie bardzo dużych ilości produktów na najmniejszej możliwej powierzchni

Dowiedz się więcej o naszych urządzeniach Freshline® do zamrażania przez zanurzenie?

Umów się na bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów ds. żywności.

Skontaktuj się z nami

Zapytaj eksperta

Scott Robertson

Dyrektor ds. przemysłu spożywczego, Ameryka Północna i Południowa

"Dlaczego mam przechodzić na zamrażanie azotem, skoro mam już mechaniczny system zamrażania?"

Wielu z naszych klientów używa azotu do usprawnienia mechanicznego procesu mrożenia. Niezależnie od tego, czy chodzi o wykorzystanie azotu do zwiększenia wydajności istniejącego mechanicznego tunelu zamrażalniczego, zamrażanie zewnętrznej warstwy produktu, by nie przywierał do taśmy i by taśma nie zostawiała na nim śladów, czy też o zatrzymanie wilgoci w celu poprawy wydajności, azot może usprawnić istniejący proces na wiele sposobów. Nasi specjaliści pomogą w opracowaniu optymalnego rozwiązania do konkretnego procesu.

Wondering about Quality and Compliance?

We care deeply about safety and quality. Our gases and equipment comply with all relevant food legislation.

Learn More

Freshline® Food Services

We don't just supply gases and equipment, we want to help you succeed every step of the way. This is why we also are world leaders in food industry innovation, run trials for you on-site or in one of our laboratories, offer consultancy including process evaluation and optimisation, analytical services and training support.

Learn More

Gaz i opcje dostarczania

Azot

Azot jest ceniony zarówno jako gaz obojętny, jak również jako ciecz do chłodzenia i mrożenia. Praktycznie każda gałąź przemysłu może korzystać z jego unikatowych właściwości, by zwiększać produkcję, optymalizować wydajność i zwiększać bezpieczeństwo operacji.

Dostawy gazów ciekłych

Dostarczane cysterną do stacjonarych zbiorników kriogenicznych o różnych rozmiarach. Służymy pomocą w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru i typu zbiornika na podstawie objętości, żądanego ciśnienia, poziomu czystości, czy natężenia przepływu.

Masz pytania? My mamy odpowiedzi.

Skontaktuj się z nami

CENTRUM ZASOBÓW