Ubijanie i napowietrzanie preparatów spożywczych

Równomiernie rozpraszają bardzo małe i duże pęcherzyki w produkcie spulchnianym, zapewniając wyjątkowy efekt końcowy

Szukasz naturalnego gazu napędowego do ubijania śmietany w puszkach? Chcesz nadać swojemu produktowi wyjątkową teksturę? A może obecnie spulchniasz swoje produkty spożywcze powietrzem i efekty nie są zadowalające?

Nasz azot, dwutlenek węgla (CO₂) lub podtlenek azotu klasy spożywczej mogą pomóc Ci w ubijaniu kremów i śmietan, napowietrzaniu preparatów spulchnianych i tworzeniu nowych, unikalnych tekstur, które zachwycą Twoich klientów, jednocześnie zapewniając produkt o dłuższej trwałości niż w przypadku spulchniania powietrzem.

Zależnie od rodzaju produktu oraz efektu, jaki chcesz osiągnąć (np. wielkość pęcherzyków powietrza), nasi eksperci pomogą Ci określić, jaki gaz i w jakich ilościach należy zastosować oraz jak go idealnie wymieszać, aby uzyskać satysfakcjonującą i jednorodną pianę, puszystość, bitą śmietanę lub spulchniony produkt spożywczy. Następnie można je natychmiast pakować, formować lub wytłaczać, aby osiągnąć pożądany efekt końcowy.

Dlaczego warto napowietrzać produkty?

Okres przydatności

Dłuższy okres przydatności niż w przypadku spulchniania powietrzem

Poprawa produktywności

Mniejsza waga w tym samym opakowaniu

Wyjątkowe wrażenia klienta

Unikalna tekstura, która będzie się różnić w zależności od rodzaju i ilości gazu

Mniej kalorii na opakowanie

Mniejsza ilość produktu w tej samej objętości oznacza mniej kalorii w opakowaniu

Poprawa aromatu

Nasz system Aroma MAP™ pozwala na wprowadzenie naturalnych aromatów do gazu używanego do napowietrzania produktu

Dlaczego warto napowietrzać za pomocą gazów spożywczych zamiast powietrzem?

Proces napowietrzania może być realizowany poprzez wtłaczanie czystego i suchego sprężonego powietrza do obiegu spulchnianych produktów spożywczych. Ale…

  • To wymaga inwestycji w osuszacz powietrza
  • Tlen obecny w powietrzu prowadzi do skrócenia okresu przydatności produktu do spożycia, ponieważ
    • wchodzi w reakcję z tłuszczem w produkcie spożywczym (jełczenie oksydacyjne)
    • powoduje przyspieszony rozwój bakterii tlenowych w produkcie

Stosując azot, podtlenek azotu lub CO₂ zamiast sprężonego powietrza, można uniknąć tych problemów.

Gazy

Gazy firmy AirProducts, zwykle dostarczane w formie gazowej i ciekłej, umożliwiają klientom z wielu branż poprawienie efektywności środowiskowej, jakości produktu i wydajności.

Dwutlenek węgla

Nasze zespoły doświadczonych ekspertów są w stanie – w oparciu o posiadaną wiedzę branżową na temat obszaru działalności klienta – zaproponować najkorzystniejsze dostawy sprężonego lub ciekłego dwutlenku węgla oraz optymalne rozwiązania technologiczne.

Azot

Azot jest ceniony zarówno jako gaz obojętny, jak również jako ciecz do chłodzenia i mrożenia. Praktycznie każda gałąź przemysłu może korzystać z jego unikatowych właściwości, by zwiększać produkcję, optymalizować wydajność i zwiększać bezpieczeństwo operacji.

Podtlenek azotu

Powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako gaz pędny w postaci aerozolu ze względu na wysoką rozpuszczalność w związkach tłuszczowych, co pozwala uzyskać nawet czterokrotnie większą objętość śmietany po dozowaniu z puszki.

Interesują Cię nasze rozwiązania do ubijania lub napowietrzania?

Umów się na bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI