Dlaczego warto napowietrzać za pomocą gazów spożywczych zamiast powietrzem?
Proces napowietrzania może być realizowany poprzez wtłaczanie czystego i suchego sprężonego powietrza do obiegu spulchnianych produktów spożywczych. Ale…
- To wymaga inwestycji w osuszacz powietrza
- Tlen obecny w powietrzu prowadzi do skrócenia okresu przydatności produktu do spożycia, ponieważ
- wchodzi w reakcję z tłuszczem w produkcie spożywczym (jełczenie oksydacyjne)
- powoduje przyspieszony rozwój bakterii tlenowych w produkcie
Stosując azot, podtlenek azotu lub CO₂ zamiast sprężonego powietrza, można uniknąć tych problemów.
Gazy
Dwutlenek węgla
Nasze zespoły doświadczonych ekspertów są w stanie – w oparciu o posiadaną wiedzę branżową na temat obszaru działalności klienta – zaproponować najkorzystniejsze dostawy sprężonego lub ciekłego dwutlenku węgla oraz optymalne rozwiązania technologiczne.
Azot
Azot jest ceniony zarówno jako gaz obojętny, jak również jako ciecz do chłodzenia i mrożenia. Praktycznie każda gałąź przemysłu może korzystać z jego unikatowych właściwości, by zwiększać produkcję, optymalizować wydajność i zwiększać bezpieczeństwo operacji.
Podtlenek azotu
Powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako gaz pędny w postaci aerozolu ze względu na wysoką rozpuszczalność w związkach tłuszczowych, co pozwala uzyskać nawet czterokrotnie większą objętość śmietany po dozowaniu z puszki.
Interesują Cię nasze rozwiązania do ubijania lub napowietrzania?
Umów się na bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów.