Podmrażanie zewnętrznej warstwy produktu

Dlaczegowarto mrozić zewnętrzną warstwę produktów przed pokrojeniem ich w plastry

W ciągu minionych kilku lat obserwujemy zwiększenie zapotrzebowania konsumentów na gotowe, zapakowane produkty spożywcze. Jednocześnie rozwój technologii cięcia spowodował zwiększenie szybkości, z jaką można kroić produkty na plasterki.

Czym jest zamrażanie powierzchniowe?

 

Zamrożenie lub utwardzenie produktu spożywczego polega na zamrożeniu bardzo cienkiej warstwy jego zewnętrznej powierzchni. Proces ten można wykonać w trybie cyklicznym lub ciągłym. Zasadniczo, ze względów związanych z przestrzenią, szybkością i jakością, przetwórcy żywności stosują kompaktowy tunel zamrażalniczy, który wykonuje to zadanie w ciągu zaledwie kilku minut. Następnie wykorzystują chwilowo utwardzoną powierzchnię w procesie cięcia lub krojenia produktu.

 

Tunel Freshline® TRS jest liniowym systemem do powierzchniowego zamrażania produktów mięsnych i nie tylko, które wymagają cięcia na plasterki. Unikatowe rozwiązanie tego tunelu polega na tym, że wykorzystuje on zalety skuteczności, jakości i szybkości metody zamrażania w ciekłym azocie, jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych systemów zamrażania i tuneli kriogenicznych jest on przystosowany do współdziałania z maszynami tnącymi o dużej szybkości. Tunel Freshline® TRS zapewnia równomierne zamrażanie produktów ze wszystkich stron. Pozwala na efektywne schładzanie powierzchniowe, cięcie i pakowanie na jednej, ciągłej linii.

Dlaczego warto stosować podmrażanie z użyciem ciekłego azotu?

Optymalizacja wydajności i redukcja odpadów

Dziękiszybkiemu podmrażaniu powierzchni produktów żywnościowych, cienka zewnętrznawarstwa zabezpiecza żywność przed rozdarciem lub uszkodzeniem podczas cięcia naplastry. Oznacza to minimalne straty i wyższą jakość produktu końcowego.

Prędkość

Czas schładzania (zamrażania) powierzchniowego jest mierzony w minutach, a nie w godzinach. Proces dostosowany do systemów cięcia o dużej wydajności.

Eliminacja wąskich gardeł

Urządzenie pozwala na efektywne schładzanie powierzchniowe, cięcie i pakowanie na jednej, ciągłej linii co pomaga zwiększyć elastyczność procesu produkcji.

Cienkie plastry

Utwardzona powierzchnia produktu pomaga w uzyskaniu cieńszych, homogenicznych plastrów. Produkt podmrożony wytrzymuje wyższe prędkości skrawania, co pozwala przyspieszyć etap cięcia przy ograniczonych uszkodzeniach produktu.

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Utrzymanie stabilności mikrobiologicznej - zamrażanajest tylko powierzchnia żywności, produkt zachowuje jakość i jest klasyfikowanyjako świeży.

Zapytaj eksperta

Neil Hansford

Ekspert ds. technologii żywności, Wielka Brytania

“Czy muszę informować odbiorcę, że mój produkt był uprzednio zamrożony powierzchniowo?”
Nie, ponieważ zamrażanie kriogeniczne przebiega bardzo szybko, jest ograniczone w czasie i dotyka tylko zewnętrznej warstwy produktu.

Technologia Freshline® Smart

Wejdź do świata inteligentnego mrożenia kriogenicznego. Kontroluj i optymalizuj zużycie gazu oraz proces produkcji w każdej chwili, gdziekolwiek jesteś.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Dry Ice

No water, no residue, just pure cold
Learn More

Freshline® Food Services

We don't just supply gases and equipment, we want to help you succeed every step of the way. This is why we also are world leaders in food industry innovation, run trials for you on-site or in one of our laboratories, offer consultancy including process evaluation and optimisation, analytical services and training support.

LEARN MORE

Wondering about Quality and Compliance?

We care deeply about safety and quality. Our gases and equipment comply with all relevant food legislation.

LEARN MORE

Gazy

Gazy firmy AirProducts, zwykle dostarczane w formie gazowej i ciekłej, umożliwiają klientom z wielu branż poprawienie efektywności środowiskowej, jakości produktu i wydajności.

Dostawy gazów ciekłych

Dostarczane cysterną do stacjonarych zbiorników kriogenicznych o różnych rozmiarach. Służymy pomocą w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru i typu zbiornika na podstawie objętości, żądanego ciśnienia, poziomu czystości, czy natężenia przepływu.

Azot

Azot jest ceniony zarówno jako gaz obojętny, jak również jako ciecz do chłodzenia i mrożenia. Praktycznie każda gałąź przemysłu może korzystać z jego unikatowych właściwości, by zwiększać produkcję, optymalizować wydajność i zwiększać bezpieczeństwo operacji.

Zastanawiasz się, czy to odpowiednie rozwiązanie dla Ciebie?

Umów się na bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI