Czy zwiększona zmienność temperatury w moim piecu do wyżarzania może powodować zmiany w plastyczności mojego produktu?
Jest to zależne od natężenia zmienności i jej lokalizacji. Zmienność kluczowych parametrów wyżarzania – temperatury, punktu rosy i elementów składowych atmosfery – może mieć ogromny wpływ na jakość produktu. Rejestracja głównych parametrów procesu podczas produkcji – większych niż zazwyczaj odchyleń temperatury, które mogą wpłynąć na wzrost ziarna, twardość i plastyczność – pomaga znaleźć źródło zmienności. Następnie można zestawić przebiegi o niskiej jakości z tendencjami danych i określić, co może powodować zmianę właściwości.
Instalacja systemu kontroli procesu w celu monitorowania i kontrolowania tych zmiennych może pomóc w ograniczeniu zmienności. Niewielka inwestycja w technologię kontroli zapewnia duży zwrot w postaci obniżonych kosztów produkcji i wyższej jakości. Nasi inżynierowie handlowi, którzy mają duże doświadczenie w dziedzinie kontroli procesów, mogą pomóc poprawić spójność procesów i zaoszczędzić pieniądze.