Czy wykonuję prawidłowo pomiar punktu rosy?
Typowa instalacja z systemem monitorowania punktu rosy: Air Products
Dowiedz się więcej o naszym systemie monitorowania punktu rosy.
Umów się na bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów ds. obróbki metali.
Zapytaj eksperta
Don Bowe
Inżynier ds. zastosowań
Punkt rosy (DP) jest miarą zawartości wilgoci w atmosferze pieca. W różnych strefach pieca do spiekania atmosfera może się znacznie różnić, od względnie mokrej, utleniającej w strefie wstępnego nagrzewania do suchej, redukującej atmosfery w strefach gorących i chłodzących. Utrzymanie odpowiedniego składu atmosfery w każdej strefie ma kluczowe znaczenie dla uzyskania żądanego usuwania środka smarnego i spójności produktu spiekanego.
Punkty rosy od -35 do -45°C są zwykle wymagane w strefie gorącej w celu zapewnienia kontroli węgla i dobrego spiekania. Ciągłe monitorowanie punktu rosy w strefie gorącej może być trudne. Zanieczyszczenia pyłowe i fazy parowej w strumieniu gazu próbnego mogą się gromadzić w układach filtrujących i czujnikach. W rezultacie odczyty punktu rosy mogą znacznie się zmieniać, powodując błędny pomiar i wymagając częstego czyszczenia, ponownej kalibracji i wymiany czujnika. Zmiany temperatury wewnątrz jednostki pobierania próbek mogą również wpływać na dokładność czujników.
Problemom tym można zaradzić, wprowadzając proces automatycznego czyszczenia i kalibracji czujnika. Kontrola temperatury czujnika i układ pobierania próbek mają również zasadnicze znaczenie dla zachowania spójności. Można to osiągnąć dzięki różnym cechom projektowym. Przesunięcia i zmiany punktu rosy, które są zgłaszane za pomocą lokalnego monitorowania/alarmów lub zdalnie przez dostęp do serwera w chmurze, mogą również pomóc w szybkim i wydajnym rozwiązywaniu problemów operacyjnych pieca.
Stałe monitorowanie punktu rosy pomaga producentom spełniać wymogi CQI-9 i NADCAP, a także umożliwia operatorom planowanie z wyprzedzeniem wyłączeń i konserwacji zapobiegawczej pieców.
Firma Air Products opracowała ostatnio system monitorowania punktu rosy w celu rozwiązania tych problemów.
SYSTEM CIĄGŁYCH POMIARÓW PUNKTU ROSY PRZEZNACZONY DO PIECA SPIEKALNICZEGO
Skontaktuj się z nami — pomożemy usprawnić działanie pieca.
Nasi eksperci branżowi wykorzystują swoją wiedzę techniczną współpracując z klientami, aby znaleźć rozwiązania optymalizujące wydajność i redukujące koszty.