Rozwiązania do produkcji wina

Optymalizacja procesów produkcji wina, poprawa jakości wina i sposobu jego konserwacji

Czy wiesz, że gazy są stosowane w produkcji wina już od czasów starożytnych?

Współcześnie w procesie produkcji i przechowywania wina stosuje się gazy spożywcze, takie jak dwutlenek siarki, dwutlenek węgla, azot, tlen, argon, suchy lód i mieszaniny gazów.

Mamy wieloletnie doświadczenie w produkcji wina, a nasi eksperci pomogą Ci wybrać z naszej oferty gazy spożywcze, które pomogą zoptymalizować obecny proces, poprawić jakość wina i wiele więcej. 

Pobierz arkusz danych Gazy w produkcji wina

Jakie zalety mają poszczególne gazy w produkcji wina?

Azot lub argon
Eliminuje niepożądane reakcje utleniania, hamuje rozwój mikroorganizmów podczas przechowywania, pomaga ograniczyć użycie SO₂ do klarowania, pomaga zgniatać winogrona przy ograniczonym łamaniu pestek i mniejszej absorpcji polifenoli ze skórki winogron, umożliwia zamrażanie winogron przed zgniataniem
CO₂ w postaci gazowej
Normalizuje poziom utraty CO₂ w procesie przetwarzania, skraca czas produkcji czerwonego wina, zapobiega rozwojowi pleśni, pozwala uzyskać wina bardziej owocowe, lżejsze, świeższe, o stabilniejszej barwie oraz umożliwia karbonatyzację wina
CO₂ w stanie stałym (suchy lód)
Chłodzi winogrona podczas transportu do winiarni lub podczas miażdżenia i tłoczenia, aby zapobiec ich utlenianiu się i wczesnej niekontrolowanej fermentacji
Tlen
Hiperutlenianie moszczu przed fermentacją w produkcji wina białego (bez użycia SO₂) i mikroutlenianie podczas produkcji wina czerwonego dla poprawy koloru
Dwutlenek siarki
Chroni przed utlenianiem powodowanym przez naturalne enzymy występujące w winogronach, ogranicza rozwój bakterii i niepożądanych drożdży, umożliwia rozwój pożądanych drożdży, wpływa na smak, pomaga zachować aromaty. Przyczynia się do rozwoju bukietu win z rezerw, poprawia wydajność produkcji długo dojrzewających win i ułatwia rozpuszczanie koloru skórki winogron.

Korzyści związane ze stosowaniem gazów dla przemysłu spożywczego w procesie produkcji wina

Usługi spożywcze Freshline®

Dzięki ponad trzydziestoletniemu doświadczeniu w zamrażaniu, chłodzeniu i pakowaniu, Air Products pomaga Klientom w tworzeniu nowych, unikalnych produktów żywnościowych, wychodząc naprzeciw konsumentom poszukującym żywności zdrowej i wygodnej w użyciu. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie, służąc doradztwem technicznym na każdym etapie współpracy. Przeprowadzamy dla Państwa testy w zakładzie, oferujemy doradztwo obejmujące ocenę i optymalizację procesów, usługi analityczne i wsparcie szkoleniowe.

Dowiedz się więcej

Zastanawiasz się nad jakością i zgodnością z przepisami?

Nasze gazy i urządzenia stosowane do celów spożywczych są zgodne z odpowiednimi przepisami dotyczącymi żywności. Firma Air Products stawia na bezpieczeństwo i jakość produktów.

Dowiedz się więcej

Suchy lód

Bez wody, bez pozostałości, po prostu czysty chłód
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Curious to hear more about our solutions in wine production?