
Czy wiesz, że gazy są stosowane w produkcji wina już od czasów starożytnych?
Współcześnie w procesie produkcji i przechowywania wina stosuje się gazy spożywcze, takie jak dwutlenek siarki, dwutlenek węgla, azot, tlen, argon, suchy lód i mieszaniny gazów.
Mamy wieloletnie doświadczenie w produkcji wina, a nasi eksperci pomogą Ci wybrać z naszej oferty gazy spożywcze, które pomogą zoptymalizować obecny proces, poprawić jakość wina i wiele więcej.
Eliminuje niepożądane reakcje utleniania, hamuje rozwój mikroorganizmów podczas przechowywania, pomaga ograniczyć użycie SO₂ do klarowania, pomaga zgniatać winogrona przy ograniczonym łamaniu pestek i mniejszej absorpcji polifenoli ze skórki winogron, umożliwia zamrażanie winogron przed zgniataniem
Normalizuje poziom utraty CO₂ w procesie przetwarzania, skraca czas produkcji czerwonego wina, zapobiega rozwojowi pleśni, pozwala uzyskać wina bardziej owocowe, lżejsze, świeższe, o stabilniejszej barwie oraz umożliwia karbonatyzację wina
Chłodzi winogrona podczas transportu do winiarni lub podczas miażdżenia i tłoczenia, aby zapobiec ich utlenianiu się i wczesnej niekontrolowanej fermentacji
Hiperutlenianie moszczu przed fermentacją w produkcji wina białego (bez użycia SO₂) i mikroutlenianie podczas produkcji wina czerwonego dla poprawy koloru
Chroni przed utlenianiem powodowanym przez naturalne enzymy występujące w winogronach, ogranicza rozwój bakterii i niepożądanych drożdży, umożliwia rozwój pożądanych drożdży, wpływa na smak, pomaga zachować aromaty. Przyczynia się do rozwoju bukietu win z rezerw, poprawia wydajność produkcji długo dojrzewających win i ułatwia rozpuszczanie koloru skórki winogron.