Gdy miękki, kleisty produkt jest zbyt gorący, staje się lepki, nie zachowuje kształtu i może przylegać do formy, co powoduje powstawanie niepotrzebnych odpadów i konieczność wprowadzania poprawek. Popularnym rozwiązaniem tego problemu jest dodawanie lodowatej wody, suchego lodu lub — w niektórych przypadkach — zamrożonych składników podczas mieszania lub miksowania. Nie jest to jednak zbyt precyzyjne i może być czasochłonne, a nawet niehigieniczne. Często w rezultacie nie udaje się osiągnąć idealnej tekstury i temperatury potrzebnej do odpowiedniego uformowania produktu. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest zamontowanie dopasowanego systemu wtryskiwania ciekłego azotu lub CO₂ w mieszałce lub mikserze.
Dlaczego warto schłodzić produkty podczas etapu mieszania za pomocą systemu wtryskiwania ciekłego azotu lub CO2?
Szybkość:zoptymalizowana tekstura produktu pozwala przyspieszyć proces formowania
Niezawodność:równomierna, precyzyjna i powtarzalna kontrola temperatury poprawia spójność
Wydajność:mniejsze straty produktu i brak konieczności ponownego formowania
Jakość: zwiększona jednorodność formowanego produktu, brak uszkodzeń produktu z powodu niskich temperatur
Higiena i bezpieczeństwo żywności: W celu skrócenia czasu przestojów niektóre systemy, dostępne na rynku, oferują higieniczną konstrukcję i zintegrowane rozwiązania w zakresie czyszczenia. Szybsze chłodzenie oznacza krótszy czas osiągnięcia "bezpiecznych" temperatur schładzania
Wygoda: łatwość obsługi systemów sprawia, że można nimi zazwyczaj sterować lokalnie lub zdalnie
Okres przydatności do spożycia: im szybciej produkt jest schładzany, tym szybciej staje się stabilny mikrobiologicznie
Nie wszystkie rozwiązania z zakresu wtryskiwania ciekłego azotu lub CO2 oferują taką samą niezawodność, właściwości higieniczne i wydajność azotu/CO2. System Freshline® LIN-IS, od momentu jego opracowania ponad dekadę temu, udowodnił swoją niezawodność, wydajność i higienę. Dlatego też jest rekomendowany przez wielu producentów mieszałek. Ponadto system ten może być zasilany zarówno azotem, jak i CO2.