Kontrola temperatury w procesach mieszania i formowania żywności

Klucz do optymalizacji procesu formowania

Gdy miękki, kleisty produkt jest zbyt gorący, staje się lepki, nie zachowuje kształtu i może przylegać do formy, co powoduje powstawanie niepotrzebnych odpadów i konieczność wprowadzania poprawek. Popularnym rozwiązaniem tego problemu jest dodawanie lodowatej wody, suchego lodu lub — w niektórych przypadkach — zamrożonych składników podczas mieszania lub miksowania. Nie jest to jednak zbyt precyzyjne i może być czasochłonne, a nawet niehigieniczne. Często w rezultacie nie udaje się osiągnąć idealnej tekstury i temperatury potrzebnej do odpowiedniego uformowania produktu. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest zamontowanie dopasowanego systemu wtryskiwania ciekłego azotu lub CO₂ w mieszałce lub mikserze.

Dlaczego warto schłodzić produkty podczas etapu mieszania za pomocą systemu wtryskiwania ciekłego azotu lub CO2?

Szybkość:zoptymalizowana tekstura produktu pozwala przyspieszyć proces formowania

Niezawodność:równomierna, precyzyjna i powtarzalna kontrola temperatury poprawia spójność

Wydajność:mniejsze straty produktu i brak konieczności ponownego formowania

Jakość: zwiększona jednorodność formowanego produktu, brak uszkodzeń produktu z powodu niskich temperatur

Higiena i bezpieczeństwo żywności: W celu skrócenia czasu przestojów niektóre systemy, dostępne na rynku, oferują higieniczną konstrukcję i zintegrowane rozwiązania w zakresie czyszczenia. Szybsze chłodzenie oznacza krótszy czas osiągnięcia "bezpiecznych" temperatur schładzania

Wygoda: łatwość obsługi systemów sprawia, że można nimi zazwyczaj sterować lokalnie lub zdalnie

Okres przydatności do spożycia: im szybciej produkt jest schładzany, tym szybciej staje się stabilny mikrobiologicznie

 

Nie wszystkie rozwiązania z zakresu wtryskiwania ciekłego azotu lub CO2 oferują taką samą niezawodność, właściwości higieniczne i wydajność azotu/CO2. System Freshline® LIN-IS, od momentu jego opracowania ponad dekadę temu, udowodnił swoją niezawodność, wydajność i higienę. Dlatego też jest rekomendowany przez wielu producentów mieszałek. Ponadto system ten może być zasilany zarówno azotem, jak i CO2.

Dlaczego należy schładzać preparaty podczas etapu mieszania?

Prędkość

Zoptymalizowana tekstura produktu pozwala przyspieszyć proces formowania

Niezawodność

Równomierna, precyzyjna i powtarzalna kontrola temperatury poprawia spójność

Wydajność

Mniejsze straty produktu i powtórki w procesie formowania

Jakość

Większa jednorodność produktu i brak uszkodzeń produktu na skutek zimna

Bezpieczeństwo żywności

Szybsze chłodzenie oznacza krótszy czas osiągnięcia „bezpiecznych” temperatur schładzania

Okres przydatności

Im szybciej produkt jest schładzany, tym szybciej staje się stabilny mikrobiologicznie

DALCO I AIR PRODUCTS: JAK UZYSKAĆ IDEALNĄ MIESZANKĘ

Dowiedz się, jak holenderski producent żywności Dalco zwiększył wydajność mieszania i formowania produktów przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości odpadów dzięki naszemu systemowi Freshline® LIN-IS.

Zapytaj eksperta

Neil Hansford

Ekspert ds. technologii żywności, Wielka Brytania

“Czy zimny azot lub CO₂ uszkodzą mój produkt?”

Nie, możemy dopasować lub zmienić temperaturę do wymagań danego produktu.

Gazy

Gazy firmy AirProducts, zwykle dostarczane w formie gazowej i ciekłej, umożliwiają klientom z wielu branż poprawienie efektywności środowiskowej, jakości produktu i wydajności.

Dwutlenek węgla

Nasze zespoły doświadczonych ekspertów są w stanie – w oparciu o posiadaną wiedzę branżową na temat obszaru działalności klienta – zaproponować najkorzystniejsze dostawy sprężonego lub ciekłego dwutlenku węgla oraz optymalne rozwiązania technologiczne.

Azot

Azot jest ceniony zarówno jako gaz obojętny, jak również jako ciecz do chłodzenia i mrożenia. Praktycznie każda gałąź przemysłu może korzystać z jego unikatowych właściwości, by zwiększać produkcję, optymalizować wydajność i zwiększać bezpieczeństwo operacji.

Dostawy gazów ciekłych

Dostarczane cysterną do stacjonarych zbiorników kriogenicznych o różnych rozmiarach. Służymy pomocą w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru i typu zbiornika na podstawie objętości, żądanego ciśnienia, poziomu czystości, czy natężenia przepływu.

Zastanawiasz się, czy ten proces jest odpowiedni dla Ciebie?

Poproś o bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI