Wybór gazu MAP
Rozwiązania Freshline®
Powietrze atmosferyczne składa się z azotu (78,09%), tlenu (20,95%), argonu (0,93%), dwutlenku węgla (0,04%) oraz śladowych ilości gazów obojętnych i pary wodnej. Zmieniając te proporcje, uzyskujemy atmosferę zmodyfikowaną.
Każdy produkt spożywczy, w zależności od jego składu i właściwości, ma idealną atmosferę modyfikowaną, w której może być przechowywany. W przypadku produktów o wysokiej zawartości tłuszczu korzystne będzie zastąpienie otaczającego go tlenu obojętnym azotem. W przypadku produktów, w których mogą rozwijać się mikroby, drożdże lub pleśń, korzystne będzie zastosowanie bakteriostatycznego CO₂. Natomiast w przypadku produktów, wymagających oddychania lub zachowania ładnego czerwonego koloru, potrzebna jest odrobina tlenu.
Mamy kilkadziesiąt lat doświadczenia w identyfikowaniu tych idealnych mieszanek. Chcesz dowiedzieć się, jaka mieszanka gazów jest najlepsza dla Twojego produktu? Skorzystaj z narzędzia poniżej.