Zwalczanie bakterii Campylobacter

System Freshline® SafeChill™ do drobiu — wyższa jakość produktu dzięki dodatkowemu zabezpieczeniu żywności

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), bazujących na zgłoszonych przypadkach, bakteria Campylobacter powoduje co roku około 200 tys. zachorowań na kampylobakteriozę wśród mieszkańców Unii Europejskiej. 

System Freshline® SafeChill™ to bezpieczne, skuteczne i sprawdzone rozwiązanie do zwalczania bakterii Campylobacter na tuszkach drobiowych. System można stosować jako autonomiczną metodę lub jako uzupełnienie innych środków zwalczania zarażenia, przy pełnej zgodności z wymogami w branży.  Specjaliści z Air Products nawiązali współpracę z pracownikami z branży przetwórstwa drobiu, aby stworzyć wyjątkowy, opatentowany system pozwalający na zmniejszenie liczby bakterii Campylobacter u zakażonych ptaków poprzez pośrednie natryskiwanie powietrza schłodzonego do bardzo niskiej temperatury na tuszki kurczaka.

Pobierz broszurę System Freshline® SafeChill™ do drobiu

System Freshline® SafeChill™

Obejrzyj ten krótki film, aby dowiedzieć się, jak zwalczamy bakterie Campylobacter.

Korzyści

Zgodność

Ogranicza liczbę bakterii Campylobacter do akceptowalnego poziomu. System można stosować jako autonomiczną metodę lub jako uzupełnienie innych środków zwalczania zarażenia przy pełnej zgodności z wymogami obowiązującymi w branży.

Elastyczność

Modularna konstrukcja i automatyzacja umożliwiają pracę na 3 zmiany w ciągu dnia oraz dostosowanie do obecnej i przyszłej prędkości linii produkcyjnej. System można łatwo zintegrować w zakładzie produkcyjnym.

Bezpieczeństwo

System jest bezpieczny podczas eksploatacji. Schładzanie pośrednie zapewnia, że azot pozostaje w szczelnym systemie.

Jakość

: Jakość produktu pozostaje taka sama.

Wydajność energetyczna

Nadmiar zimnego powietrza z systemu SafeChill™ może być wykorzystany w agregacie chłodniczym, co pozwala zoptymalizować proces chłodzenia

Zapytaj eksperta

Karen Callingham

Ekspert techniczny w dziedzinie kriogeniki żywności, Wielka Brytania

"Czy muszę poinformować odbiorcę, że kurczak poddany obróbce za pomocą systemu Freshline® SafeChill™ został wcześniej schłodzony kriogenicznie?"
Nie. Podczas procesu SafeChill™ mięso nie osiąga temperatury poniżej –2 ° C. (przeprowadziliśmy testy pomiaru temperatury, aby to sprawdzić).

Dodatkowe informacje na temat systemu Freshline® SafeChill™.

Umów się na bezpłatną konsultację z jednym z naszych ekspertów.

Skontaktuj się z nami

Gazy i opcje dostarczania

Gazy firmy AirProducts, zwykle dostarczane w formie gazowej i ciekłej, umożliwiają klientom z wielu branż poprawienie efektywności środowiskowej, jakości produktu i wydajności.

Azot

Azot jest ceniony zarówno jako gaz obojętny, jak również jako ciecz do chłodzenia i mrożenia. Praktycznie każda gałąź przemysłu może korzystać z jego unikatowych właściwości, by zwiększać produkcję, optymalizować wydajność i zwiększać bezpieczeństwo operacji.

Dostawy gazów ciekłych

Dostarczane cysterną do stacjonarych zbiorników kriogenicznych o różnych rozmiarach. Służymy pomocą w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru i typu zbiornika na podstawie objętości, żądanego ciśnienia, poziomu czystości, czy natężenia przepływu.