Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Dania gotowe i inne wyroby
garmażeryjne chłodnicze

Dania gotowe i inne wyroby garmazeryjne chlodnicze

Produkty: Zapiekanki*, gotowe dania zawierające ryby, gotowe dania zawierające drób łowny, gulasz*, sosy*, gotowe dania zawierające mięso, gotowe dania zawierające podroby, gotowe dania z makaronem, gotowe dania zawierające drób, gotowe dania z owocami morza, zupy*, gotowe dania z warzywami

Zalecana mieszanka gazów

20-50% CO2
50-80% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum**: 8°C
Zalecana: 0°C - + 3°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 2-5 dni
W MAP: 5-10 dni

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Pseudomonas sp. (w powietrzu), Brochothrix sp., bakterie kwasu mlekowego, Enterobacteriaceae, drożdże i pleśnie.

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Clostridium sp., Salmonella sp.,
Staphylococcus aureus, Listeria
monocytogenes
, Campylobacter sp., E.coli i E.coli 0157.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacki i folia okrywająca, tacka wewnątrz opakowania typu pillow pack, opakowanie typu pillow pack

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
UPVC/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PC/EVOH/EVA
MPET
MOPP

 


Dania gotowe i inne wyroby garmazeryjne chlodnicze„Gotowanie i schładzanie” (ang. cook-chilling) to system gastronomicznej obróbki żywności, w którym zostaje ona poddana czyszczeniu, pasteryzacji i gwałtownemu schłodzeniu do temperatury między 0°C a 3°C, po czym przechowuje się ją w powyższej temperaturze przed ponownym ogrzaniem do temperatury 70°C przez dwie minuty (lub czas równoważny termicznie) przed spożyciem.

Podstawowe zjawiska prowadzące do psucia się posiłków gotowych i innych wyrobów garmażeryjnych utrwalonych poprzez szybkie schłodzenie to rozwój drobnoustrojów wywołany głównie skażeniem po obróbce cieplnej albo niewłaściwą kontrolą temperatury. Pasteryzacja powinna zabić wegetatywne komórki bakterii, dezaktywować enzymy katabolityczne, jak również utrwalić kolor. Jednakże odporne na temperaturę zarodniki bakterii, takich jak Clostridium sp. i Bacillus sp., przetrwają proces gotowania i będą porastać, jeżeli nie utrzyma się wymaganej temperatury chłodzenia.

Innym czynnikiem zatruć może być skażenie po obróbce cieplnej w wyniku niewłaściwej higieny i obchodzenia się z produktem, a także nieszczelność opakowania. Niedopilnowanie temperatury może dodatkowo zwiększyć zagrożenie zakażenia mikroflorą. Dlatego zaleca się stałą, ścisłą kontrolę temperatury, przestrzegania zasad higieny i obchodzenia się z wyrobami. Zdecydowanie doradza się też stosowanie — w miarę możliwości — dodatkowych barier dla drobnoustrojów (zakwaszanie, konserwanty i/lub zmniejszenie aw).

Technologia MAP może znacząco wydłużyć okres przydatności do spożycia gotowych potraw i innych wyrobów garmażeryjnych utrwalonych poprzez szybkie schłodzenie. Stwierdzono, że używanie mieszanek gazowych CO2/N2 opóźnia nie tylko proces psucia mikrobiologicznego, ale też moment pojawienia się zjełczałego smaku w wyniku utlenienia. Najlepsza proporcja gazu do produktu to 2:1.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Wyroby można pakować w osłonie N2, a porcje detaliczne można pakować w opakowania typu kubki, tubki, saszetki barierowe. W opakowaniach hurtowych można stosować atmosferę kontrolowaną.
** Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)