Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Surowe ryby białe o niskiej zawartości tłuszczu i owoce morza

Raw, low fat, white Fish

Produkty: Leszcz, nagład, sum, dorsz, wątłusz, czarniak, okoń morski i słodkowodny, płastuga, flądra, strzępiel, łupacz, morszczuk, halibut, miruna, koleń, ostrobok, piotrosz, barwena, żabnica, szczupak, gładzica, mintaj, lucjan, rekin, płaszczka, turbot i witlinek.

Zalecana mieszanka gazów

   
30% O2
40% CO2
30% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 0°C
Zalecana: -1°C - + 2°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 2-4 dni
W MAP: 4-6 dni

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Pseudomonas sp. (w powietrzu), bakterie kwasu mlekowego, Enterobacteriaceae, Shewanella sp., Photobacterium sp., Aeromonas sp..

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Clostridium botulinum (nieproteolityczne E, B i F), Vibrio parahaemolyticus, Salmonella sp. i Listeria monocytogenes.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacka i folia okrywająca

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
PET/PVdC/PE

 


Raw, low fat, white Fish

O psuciu się ryb i owoców morza decyduje przede wszystkim działanie drobnoustrojów oraz utlenianie. Ryby i owoce morza wyjątkowo łatwo psują się ze względu na wysoką wartość aw, neutralne pH i obecność enzymów autolitycznych — powodujących szybkie powstawanie nieprzyjemnego zapachu i smaku. Ryby są szczególnie obciążone mikrobiologicznie, ponieważ pochodzą z zimnych wód, a także ze względu na metody połowu, transportu na ląd i patroszenia oraz pakowanie wraz ze skórą w porcje detaliczne. Aktywność mikrobiologiczna powoduje rozpad białka i wydzielanie niepożądanego, rybiego zapachu. Jełczenie tłuszczów nienasyconych w rybach tłustych dodatkowo przyczynia się do powstania nieprzyjemnych zapachów i smaków.

W przypadku ryb i owoców morza metoda MAP jest bardzo wydajną technologią, opóźniającą ich psucie mikrobiologiczne i jełczenie tlenowe, Jest również skuteczna w wydłużaniu okresu przydatności do spożycia wyrobów z ryb białych. W przypadku ryb białych, skorupiaków i mięczaków zaleca się mieszankę gazową o składzie 30% O2, 40% CO2 i 30% N2. Z kolei mieszanka 40% CO2 i 60% N2 jest zalecana do produktów z ryb tłustych. Obecność CO2 jest niezbędna do powstrzymania psucia wywołanego pospolitymi bakteriami tlenowymi, np. Pseudomonas sp. (w powietrzu). Jednak jego zbyt wysoka zawartość w detalicznych opakowaniach ryb i innych owoców morza może powodować pojawienie się wgłębień w opakowaniu, podciekanie produktu, zaś w przypadku owoców morza spożywanych na zimno (np. krabów) — kwaśnawy, owocowy smak. O2 jest niezbędny, aby zapobiegać rozwojowi Clostridium botulinum typu E, zmianom koloru i blaknięciu, a dodatkowo ogranicza podciekanie białych ryb, skorupiaków i mięczaków w opakowaniach w osłonie MA.

Do wydłużania okresu trwałości z użyciem technologii MAP nadają się jedynie ryby i owoce morza najwyższej jakości. Uzyskiwany okres trwałości zależy od gatunku, zawartości tłuszczu, początkowego stanu mikrobiologicznego, mieszanki gazowej i temperatury przechowywania. Bezpieczeństwo oraz dłuższą trwałość ryb i owoców morza zapewniają kontrola zalecanej temperatury w chłodni, właściwa higiena i transport od momentu połowu do spożycia.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)