Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Surowy drób i ptactwo łowne

Surowy drób i ptactwo lowne

Produkty: Bażant, gęś, gołąb, indyk, kaczka, kapłon, kurczak, kuropatwa, perliczka, przepiórka, kura

Zalecana mieszanka gazów

Zależnie od preferencji klienta w niektórych przypadkach stosuje się wysokie stężenia tlenu w celu zachowania atrakcyjnego czerwonego koloru mięsa.

70-80% O2
20-30% CO2
   
30% CO2
70% N2
   
20% O2
30% CO2
50% N2

   
60% CO2
40% N2
Hurt:  
100% CO2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 4°C
Zalecana: 0°C - + 4°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 4-7 dni
W MAP: 10-21 dni

 

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Pseudomonas sp. (w powietrzu), Brochothrix sp., bakterie kwasu mlekowego, Enterobacteriaceae, drożdże i pleśnie.

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Clostridium sp., Salmonella sp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter sp., E.coli i E.coli O157.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca
Hurt
VC – komora próżniowa
ST – typ króćcowy

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacka i folia okrywająca
Hurt: opakowanie zbiorcze

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca:
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
PET/PVdC/PE

Hurt
PA/PE
PA/EVOH/PE


Raw PoultryW przypadku surowego drobiu i mięsa ptactwa łownego głównym mechanizmem psucia jest rozrost bakterii, w szczególności gatunków Pseudomonas i Achromobacter. Czynnikiem skutecznie hamującym psucie wywołane przez te tlenowce jest atmosfera ochronna z CO2.

Poziom CO2 powyżej 20% jest niezbędny dla skutecznego wydłużenia okresu przydatności do spożycia tych surowych mięs. W opakowaniach detalicznych z osłoną z atmosfery modyfikowanej udział CO2 w mieszance gazowej nie powinien przekraczać 35%, w przeciwnym razie może prowadzić do powstawania wgłębień w opakowaniu i nadmiernego podciekania. Wgłębienia nie występują w przypadku opakowań zbiorczych pakowanych w MAP, dlatego w ich przypadku zaleca się zawartość CO2 równą 100%. W przypadku opakowań detalicznych często doradza się mieszankę 70-80% O2 i 20-30% CO2.

Uzyskiwany okres trwałości surowego drobiu i ptactwa łownego, pakowanego w atmosferze modyfikowanej, zależy od jego gatunku, zawartości tłuszczu, początkowego stanu mikrobiologicznego, mieszanki gazowej i temperatury przechowywania. Ryzyko zatrucia pokarmowego można zmniejszyć przez utrzymywanie zalecanej temperatury w chłodni, higienę i właściwe obchodzenie się z produktem, a także przez należyte gotowanie przed spożyciem.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)