Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Surowe ryby i owoce morza o wysokiej zawartości tłuszczu

Raw high fat, oily fish

Produkty: Lufar, karp, węgorz, halibut grenlandzki, śledź, makrela, sardynka, dorada, łosoś, aloza, szprot, miecznik, tuńczyk, pstrąg, szprotki smażone.

Zalecana mieszanka gazów

40% CO2
60% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 0°C
Zalecana: -1°C - + 2°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 2-3 dni
W MAP: 4-6 dni

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Pseudomonas sp. (w powietrzu), bakterie kwasu mlekowego, Enterobacteriaceae, Shewanella sp., Photobacterium sp., Aeromonas sp..

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Pseudomonas sp. (w powietrzu), bakterie kwasu mlekowego, Enterobacteriaceae, Shewanella sp., Photobacterium sp., Aeromonas sp.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacka i folia okrywająca

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
PET/PVdC/PE

 


Raw high fat, oily fish

O psuciu się ryb i owoców morza decyduje przede wszystkim działanie drobnoustrojów oraz utlenianie. Ryby i owoce morza wyjątkowo łatwo psują się ze względu na wysoką wartość aw, neutralne pH i obecność enzymów autolitycznych — powodujących szybkie powstawanie nieprzyjemnego zapachu i smaku. Ryby są szczególnie obciążone mikrobiologicznie, ponieważ pochodzą z zimnych wód, a także ze względu na metody połowu, transportu na ląd i patroszenia oraz pakowanie wraz ze skórą w porcje detaliczne. Aktywność mikrobiologiczna powoduje rozpad białka i wydzielanie niepożądanego, rybiego zapachu. Jełczenie tłuszczów nienasyconych w rybach tłustych dodatkowo przyczynia się do powstania nieprzyjemnych zapachów i smaków.

W przypadku ryb i owoców morza metoda MAP jest bardzo wydajną technologią, opóźniającą ich psucie mikrobiologiczne i jełczenie tlenowe, Jest również skuteczna w wydłużaniu okresu przydatności do spożycia wyrobów z ryb białych. W przypadku ryb białych, skorupiaków i mięczaków zaleca się mieszankę gazową o składzie 30% O2, 40% CO2 i 30% N2. Z kolei mieszanka 40% CO2 i 60% N2 jest zalecana do produktów z ryb tłustych. Obecność CO2 jest niezbędna do powstrzymania psucia wywołanego pospolitymi bakteriami tlenowymi, np. Pseudomonas sp. (w powietrzu). Jednak jego zbyt wysoka zawartość w detalicznych opakowaniach ryb i innych owoców morza może powodować pojawienie się wgłębień w opakowaniu, podciekanie produktu, zaś w przypadku owoców morza spożywanych na zimno (np. krabów) — kwaśnawy, owocowy smak. O2 jest niezbędny, aby zapobiegać rozwojowi Clostridium botulinum typu E, zmianom koloru i blaknięciu, a dodatkowo ogranicza podciekanie białych ryb, skorupiaków i mięczaków w opakowaniach w osłonie MA.

Do wydłużania okresu trwałości z użyciem technologii MAP nadają się jedynie ryby i owoce morza najwyższej jakości. Uzyskiwany okres trwałości zależy od gatunku, zawartości tłuszczu, początkowego stanu mikrobiologicznego, mieszanki gazowej i temperatury przechowywania. Bezpieczeństwo oraz dłuższą trwałość ryb i owoców morza zapewniają kontrola zalecanej temperatury w chłodni, właściwa higiena i transport od momentu połowu do spożycia.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)