Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Drób i ptactwo dzikie gotowane, peklowane i przetworzone

Drób i ptactwo dzikie gotowane,
peklowane i przetworzone

Produkty: Bekon z indyka, filety z indyka, filety z kurczaka, galantyna z bażanta, galantyna z indyka, galantyna z kaczki, galantyna z kapłona, galantyna z kurczaka, galantyna z gołębia, indyk wędzony, kaczka wędzona, kurczak wędzony, mięso drobiowe konserwowane, pasztet z kaczki, ptactwo dzikie konserwowane

Zalecana mieszanka gazów

30-40% CO2
60-70% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 8°C
Zalecana: 0°C - + 4°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 5-10 dni
W MAP: 7-21 dni

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Pseudomonas sp. (w powietrzu),
Brochothrix sp., bakterie kwasu
mlekowego, Enterobacteriaceae,
drożdże i pleśnie.

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Clostridium sp., Salmonella sp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter sp., E.coli i E.coli 0157.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca
HFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie poziomym

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacki i folia okrywająca, tacka wewnątrz opakowania typu pillow pack, opakowanie typu pillow pack

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
MPET/PE
MOPP/PE

 


Drób i ptactwo dzikie gotowane,
peklowane i przetworzoneGotowane, peklowane i przetworzone mięso drobiowe i mięso dzikiego ptactwa psuje się głównie wskutek rozwoju drobnoustrojów. Obróbka cieplna wyrobów gotowanych powinna zabić wegetatywne komórki bakterii i dezaktywować enzymy katabolityczne.

Psucie się gotowanego mięsa drobiowego i mięsa ptactwa łownego wynika zatem ze skażenia mikrobiologicznego po obróbce cieplnej, które można zminimalizować w procesie pakowania w atmosferze modyfikowanej złożonej z mieszaniny CO2/N2, a także przez odpowiednią higienę i właściwe obchodzenie się z produktami. Najlepsza proporcja gazu do produktu to 2:1. Gotowane i peklowane ptactwo ma stosunkowo dużą zawartość soli, która skutecznie powstrzymuje rozwój szerokiego spektrum drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się żywności.

Zatrucia pokarmowe mogą wynikać głównie z zakażenia po obróbce cieplnej lub podczas przetwarzania produktu. Ryzyko skażenia można zminimalizować, utrzymując właściwe warunki chłodnicze oraz przestrzegając zasad higieny.

Obniżona wartość aw i dodatek soli hamują rozwój większości bakterii odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe w gotowanym i peklowanym mięsie drobiowym i mięsie ptactwa dzikiego oraz ich przetworach.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)