Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Gotowane i przetworzone ryby oraz owoce morza

Cooked, Cured, Processed Fish and Seafood Products

Produkty: Dorsz solony, filety rybne, galantyna rybna, halibut wędzony, ikra dorsza, kawior solony, łosoś wędzony, łupacz wędzony, makrela wędzona, meduzy solone, mięczaki konserwowane, pasztet z owoców morza, piklingi, pstrąg wędzony, ryby konserwowane, ryby wędzone na zimno, ryby wędzone na ciepło, sardela solona, skorupiaki konserwowane

Zalecana mieszanka gazów

30% CO2
70% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 8°C
Zalecana: 0°C - + 4°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 5-10 dni
W MAP: 7-21 dni

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Jełczenie tlenowe, Pseudomonas sp. (w powietrzu), bakterie kwasu mlekowego, Enterobacteriaceae, Shewanella sp., Photobacterium sp., Aeromonas sp..

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Clostridium botulinum (nieproteolityczne E, B i F), Vibrio parahaemolyticus, Salmonellasp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca
HFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie poziomym

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacki i folia okrywająca, tacka wewnątrz opakowania typu pillow pack, opakowanie typu pillow pack

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PVdC/PE
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
MPET/PE
MOPP/PE


Cooked, Cured, Processed Fish and Seafood ProductsPodstawowe procesy psucia się gotowanych i przetworzonych ryb oraz owoców morza to rozwój drobnoustrojów i jełczenie tlenowe. Obróbka cieplna wyrobów gotowanych powinna zniszczyć wegetatywne komórki bakterii i dezaktywować enzymy katabolityczne. Psucie się przetworzonych ryb i owoców morza wynika, zatem ze skażenia mikrobiologicznego po obróbce cieplnej i z jełczenia tlenowego, które można zminimalizować w procesie pakowania w atmosferze modyfikowanej złożonej z CO2/N2, a także przez odpowiednią higienę i właściwe postępowanie z produktami. Najlepsza proporcja gazu do produktu to 2:1.

Gotowane i przetworzone ryby oraz owoce morza mają stosunkowo duże ilości soli, co skutecznie hamuje szereg procesów rozkładu mikrobiologicznego. Gotowane, peklowane i przetworzone ryby oraz owoce morza zawierają dużo tłuszczów nienasyconych, które są podatne na jełczenie tlenowe. Niepożądanym procesom jełczenia można jednak zapobiec stosując MAP z mieszaniną CO2/N2. Ewentualne ryzyko zatruć pokarmowych wiąże się głównie z zanieczyszczeniem po obróbce cieplnej, peklowaniu i przetwarzaniu, co można zminimalizować, utrzymując właściwe warunki chłodnicze, dbając o higienę oraz odpowiednio postępując z produktami.

Obniżona wartość aw i dodatek soli powoduje zahamowanie rozwoju większości bakterii (szczególnie Clostridium botulinum) odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe w gotowanych, peklowanych i przetworzonych rybach oraz owocach morza. Proces ten może zostać osłabiony w stosunku do produktów o obniżonym poziomie soli lub innych środków konserwujących, co staje się bardzo popularne w ostatnich latach. Należy zachować szczególną ostrożność przy ocenie potencjalnych skutków zmian receptury produktu. W beztlenowej atmosferze modyfikowanej i niewłaściwych warunkach chłodniczych istnieje większe prawdopodobieństwo rozwoju Clostridium botulinum w rybach i owocach morza gotowanych bez dodatku konserwantów.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
*TO FAKT!
W niektórych przetworach z owoców morza może zachodzić jełczenie tlenowe, ale atmosfera ochronna na ogół skutecznie hamuje takie niekorzystne procesy.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)