Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Żywnośc płynna i napoje

Żywnośc płynna i napoje

Produkty: Piwo, napoje musujące, cydry, nalewki, soki owocowe, lagery, likiery, jogurty pitne, mleko, woda mineralna, oleje, alkohole wysokoprocentowe, soki warzywne, wina

Zalecana mieszanka gazów

 
100% N2
   
Napoje bezalkoholowe musujące
100% CO2
   
Zapytaj o ofertę

Metoda nasycania N2 – gazowy N2 jest przepuszczany przez płynną żywność i napoje w celu obniżenia stężenia rozpuszczonego O2.

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Zalecana: otoczenia
Wyjątki: soki owocowe, płynny jogurt, mleko, soki warzywne
Dopuszczalne maksimum*: 8°C
Zalecana: 0°C - + 3°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu:
mleko: 3 dni
Soki owocowe, soki warzywne:
1 tydzień
Płynny jogurt: 10 dni
Napoje musujące, cydry, nalewki, lagery, likiery, woda mineralna, alkohole wysokoprocentowe, wina:
6 miesięcy
W MAP:
mleko: 4-7 dni
Soki owocowe i warzywne, jogurt pitny: 2-3 tygodnie
Napoje musujące, cydry, nalewki, lagery, likiery, woda mineralna, alkohole wysokoprocentowe, wina:
1 rok

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Soki owocowe i warzywne, jogurt pitny, mleko: bakterie kwasu mlekowego, Streptococci sp., Bacillus sp.

Inne produkty: drożdże, pleśnie, zmiany smaku w wyniku utleniania

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus.

Typowe maszyny do MAP
Żywności płynnej i napojów nie pakuje się za pomocą typowych urządzeń MAP, lecz z użyciem specjalnych urządzeń nalewających
z funkcją nasycenia atmosfery N2.

Typowe rodzaje opakowań
Detal: opakowania jednostkowe obejmują opakowania kartonowe, szklane i plastikowe butelki, puszki aluminiowe i stalowe

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Szkło
Plastik
Aluminium
Stal
Karton

 

 


Żywnośc płynna i napoje Główne mechanizmy powodujące psucie nietrwałych, schłodzonych soków owocowych, jogurtów pitnych, mleka i soków warzywnych to rozwój mikroorganizmów i fizyczne rozwarstwienie. W przypadku mleka głównym mechanizmem psucia się jest również jego zsiadanie się. Ponadto napoje stabilne w temperaturze otoczenia, takie jak piwa, napoje gazowane, cydry, nalewki, lagery, likiery, wody mineralne, wina i alkohole wysokoprocentowe, są podatne na działanie niektórych drobnoustrojów i na zmiany smaku w wyniku utleniania. Nietrwałe soki owocowe, jogurty pitne, mleko i soki warzywne mogą być pożywką dla powodujących zatrucia pokarmowe bakterii, takich jak Listeria monocytogenes czy Staphylococcus aureus. Dlatego zaleca się stałą, ścisłą kontrolę temperatury, higieny i obchodzenia się z wyrobami.

Płynna żywność i napoje nie są pakowane z zastosowaniem typowych urządzeń do MAP, a rodzaj zazwyczaj stosowanego opakowania obejmuje kartonowe pojemniki, szklane i plastikowe butelki, puszki aluminiowe i stalowe, kegi, beczki i zbiorniki ze stali nierdzewnej. Stosuje się przepłukiwanie N2 i/lub CO2, przy czym gazowy N2 i/lub CO2, przepuszczany przez płynną żywność i napoje, jest stosowany do obniżenia stężenia rozpuszczonego O2. Takie rozpylanie gazu jest stosowane na skalę komercyjną przy produkcji napojów gazowanych, piw, lagerów, wód mineralnych, soków owocowych itp. i może być korzystne także w przypadku innych płynnych produktów spożywczych.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)