Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Świeże owoce i warzywa w całości lub porcjowane

Świeże owoce i warzywa w całości  lub porcjowane

Produkty: Jabłko, morela, karczochy, szparagi, oberżyny, awokado, banan, kiełki fasoli, burak, jeżyna, bób, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, marchew, seler, czereśnia, wiśnia, cykoria, cukinia, żurawina, ogórek, kumkwat, koper włoski, czosnek, agrest, grejpfrut, winogrono, guajawa, jarmuż, kiwi, por, cytryna, sałata, limonki, śliwka chińska, mango, mangostan, melon, sałatki owocowe, sałatki warzywne, morwa, nektarynka, oliwki, pomarańcza, cebula, papaja, pasternak, owoc męczennicy, brzoskwinia, groszek, papryka, ananas, śliwka, ziemniaki, gruszka, rzodkiewka, rambutan, malina, rabarbar, szalotka, szpinak, rukola, truskawka, kukurydza słodka, pomidor, rzepa, kasztany, arbuz, rukiew wodna, bataty

Zalecana mieszanka gazów

 
5% O2
5% CO2
90% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 8°C
Zalecana: 0°C - + 4°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 2-7 dni
W MAP:
całe: 5-35 dni,
porcjowane: 5-10 dni

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Pseudomonas sp. (w powietrzu), bakterie kwasu mlekowego, Erwinia sp., Enterobacteriaceae, drożdże i pleśnie, brązowienie enzymatyczne, utrata wody.

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Clostridium sp., Salmonella sp., Staphylococcus aureus, Bacillus sp., Listeria monocytogenes, E.coli i E.coli O157.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca
HFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie poziomym
VFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie pionowym

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacki i folia okrywająca, tacka wewnątrz opakowania typu pillow pack

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
UPVC/PE
HDPE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
OPP
OPP/PE
EVA
MP
MPOR


Świeże owoce i warzywa w całości  lub porcjowaneGłówne zjawiska prowadzące do psucia się świeżych owoców i warzyw całych oraz porcjowanych to rozwój drobnoustrojów, brązowienie enzymatyczne i utrata wilgoci. Technologia MAP, która obniża zawartość O2 i/lub podnosi poziom CO2, skutecznie powstrzymuje te procesy, a także:


redukuje oddychanie,
opóźnia dojrzewanie,
obniża produkcję etylenu i zmniejsza wrażliwość na ten gaz,
spowalnia mięknięcie,
ogranicza rozkład chlorofilu,
łagodzi zaburzenia fizjologiczne.

W przeciwieństwie do innych produktów spożywczych pakowanych w osłonie z atmosfery modyfikowanej świeże owoce i warzywa po zerwaniu nadal oddychają, co należy brać pod uwagę przy wyborze opakowania. Produktami oddychania tlenem są CO2 i para wodna, natomiast produkty fermentacji — etanol, aldehyd octowy i kwasy organiczne — powstają wyniku oddychania beztlenowego.

Na oddychanie wpływa wiele cech samych świeżych produktów, jak również niektóre czynniki zewnętrzne, jednak, ogólnie rzecz biorąc, okres ich trwałości, jaki da się uzyskać w atmosferze modyfikowanej, jest odwrotnie proporcjonalny do tempa oddychania. Ubytek O2 i wzrastająca zawartość CO2 to naturalne skutki respiracji owoców i warzyw przechowywanych w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Takie zmiany składu atmosfery powodują spadek tempa oddychania materiału roślinnego. Kiedy produkt jest opakowany w folię nieprzepuszczalną, wewnętrzny poziom O2 spada do bardzo niskiego stężenia, w którym rozpoczyna się oddychanie beztlenowe. Anaerobioza jest zazwyczaj związana z pojawieniem się nieprzyjemnego zapachu i smaku oraz znacznym spadkiem jakości produktu.

W przypadku zapakowania owoców i warzyw w folię o nadmiernej przepuszczalności w opakowaniu nie zajdą żadne lub jedynie minimalne zmiany atmosfery. Ponadto w wyniku utraty wilgoci rośliny będą więdnąć i zsychać się, dlatego folie o pełnej przepuszczalności nie nadają się do pakowania świeżych warzyw i owoców. Jeżeli jednak zdecydujemy się na folię o odpowiedniej przepuszczalności, uzyskany zostanie stan równowagi zmodyfikowanej atmosfery (EMA), w której tempo przenikania O2 i CO2 przez opakowanie będzie równe tempu oddychania produktu. Dokładna EMA będzie zależeć od właściwego dla danego produktu tempa oddychania oraz czynników zewnętrznych. Optymalizacja tych czynników dla każdego towaru pozwala w pełni wykorzystać możliwości MAP. W związku z powyższym właściwa EMA będzie zmieniać się samoczynnie w opakowaniu zamkniętym hermetycznie bez mieszanki gazowej.

Folię należy dobierać, dopasowując jej przepuszczalność do właściwości respiracyjnych produktu. Ogólnie rzecz biorąc, produkty o dużym tempie oddychania należy pakować w folie o bardzo wysokiej przepuszczalności O2. Omywając opakowania produktów mieszanką 5% CO2/5% O2/90% N2, można uzyskać korzystną EMA szybciej niż gdy wytwarza się ona biernie. Najlepsza proporcja gazu do produktu to 2:1. Takie rozwiązanie może być niezbędne w celu opóźnienia brązowienia enzymatycznego, które mogłoby doprowadzić do zepsucia produktu, zanim jeszcze EMA zdąży się wytworzyć samoczynnie.

Do pakowania techniką MAP nadają się tylko owoce i warzywa najwyższej jakości. Higiena podczas obróbki, dezynfekcja w schłodzonej wodzie chlorowanej, płukanie i osuszanie przed pakowaniem sprzyjają zmniejszeniu obecności mikroflory przed schłodzeniem i dystrybucją. Ponadto znajomość swoistych właściwości produktów świeżych (tempo oddychania, pH, aw, struktura biologiczna oraz produkcja etylenu) oraz czynników zewnętrznych (sposób prowadzenia zbiorów, transport, higiena, temperatura, wilgotność względna, materiały oraz urządzenia do MAP, a także stosunek ilościowy gazu do produktu i światło) pomagają zapewnić bezpieczeństwo oraz dłuższy okres przydatności do spożycia owoców i warzyw pakowanych w atmosferze modyfikowanej.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)