Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Świeże makarony

Świeże makarony

Produkty: capelli (gniazda), fettucine (wstążki), linguine, tagliarini, tagliatelle, trenette, funghini (grzybki), fusilli (świderki), muszelki, spaghetti, tubetti (rurki),vermicelli, zitioni

Zalecana mieszanka gazów

50% CO2
50% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Dopuszczalne maksimum*: 8°C
Zalecana: 0°C - + 4°C

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 1-2 tygodnie
W MAP: 3-4 tygodnie

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Drożdże i pleśnie, zmiana barwy (z zielonej na brązowo-szarą) w przypadku makaronów zielonych.

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
Staphylococcus aureus, Bacillus sp.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca
HFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie poziomym
VFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie pionowym

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacki i folia okrywająca, tacka wewnątrz opakowania typu pillow pack, opakowanie typu pillow pack

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
UPVC/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PC/EVOH/EVA
MPET
MOPP
OPP/PVdC

 


Świeże makaronyGłównym mechanizmem psucia się świeżych makaronów jest rozwój drożdży i pleśni ze względu na niższą wartość aw tych produktach.

W przypadku świeżych makaronów zielonych dobrze jest  chronić je przed działaniem światła, aby nie dopuścić do powstania odbarwień. Dlatego powszechnie chroni się je przed dostępem światła za pomocą np. kolorowych nadruków, pigmentacji czy folii metalizowanej. Podobnie jak w przypadku innych produktów pakowanych w atmosferze modyfikowanej zaleca się utrzymywanie właściwych temperatur przechowywania oraz przestrzeganie zasad higieny i postępowania z produktem w celu ograniczenia ryzyka zatrucia pokarmowego.

Technologia MAP może znacząco wydłużyć okres przydatności makaronów do spożycia. Do zahamowania rozwoju drobnoustrojów i szkodliwych reakcji utleniających stosuje się mieszanki CO2/N2. Najczęściej zalecane proporcje gazów do produktów to 2:1. Makarony o niższej wartości aw mają na ogół dłuższy okres trwałości zarówno w powietrzu, jak i atmosferze modyfikowanej.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj
* Według zasad UE (EC: no. 853/2004 29.04.2004)