Air Products  Żywność /  Napoje Freshline®  MAP Gas Selector — Air Products
Zapytaj Eksperta
Zobacz odpowiedzi naszych ekspertów na najczęściej zadawane pytania lub zadaj własne pytanie.
dowiedz się więcej → Freshline® MAP Gas Selector → Żywność/Napoje Home → Global Food Home → Air Products PL Home →

Wyroby suszone

Susze

Produkty: Kakao w proszku, kawa, suszone i solone ryby, suszone i solone owoce morza, suszona fasola, suche płatki zbożowe, barwniki spożywcze i aromaty w proszku, suszone owoce, suszone zioła, suszona soczewica, suszone grzyby, suchy makaron, suszone przekąski, suszone przyprawy, suszone warzywa, mąki, orzechy, chipsy ziemniaczane, herbaty

Zalecana mieszanka gazów

100% N2
Zapytaj o ofertę

Gazy i mieszanki wymienione powyżej odzwierciedlają ich ogólne zastosowanie. By wybrać optymalny gaz dla Twojego produktu i procesu produkcyjnego, zalecamy przeprowadzenie testu z pomocą Specjalisty ds. MAP i Przemysłu Spożywczego. Jeśli chciałbyś żeby nasz Specjalista skontaktował się z Tobą, kliknij tutaj lub zadzwoń pod numer podany w ramce po prawej stronie.

Temperatura przechowywania
Zalecana: temperatura otoczenia

Uzyskiwany okres trwałości
W powietrzu: 4-8 miesięcy
W MAP: 1-2 lata

Podstawowe drobnoustroje i mechanizmy psucia żywności
Jełczenie tlenowe, utrata wilgoci lub zawilgocenie.

Ewentualne żródła zatrucia pokarmowego
W suszonych produktach żywnościowych o niskiej wartości aw może przetrwać wiele bakterii patogennych. Nie będą się one rozwijać, ale mogą stanowić źródło zatrucia pokarmowego z chwilą regeneracji produktu lub zastosowania go jako składnika innych potraw o wysokiej wartości aw.

Typowe maszyny do MAP
Detal
TFFS – termoformująco-pakująco-zgrzewająca
PTLF – tacki gotowe i folia okrywająca
HFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie poziomym
VFFS – formująco-napełniająco-zgrzewające w układzie pionowym

Typowe rodzaje opakowań
Detal: tacki i folia okrywająca, tacka wewnątrz opakowania typu pillow pack

Przykłady typowych materiałów do MAP
Detal
Tacki:
UPVC/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Folia okrywająca do opakowania typu pillow pack:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PC/EVOH/EVA
MPET
MOPP
OPP/PVdC

 


SuszeGłówną przyczyną psucia się suchej żywności o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (płatki śniadaniowe, musli, chipsy ziemniaczane, orzechy, kakao w proszku, mleko w proszku) jest jełczenie tlenowe. Ten destrukcyjny proces skutecznie powstrzymuje pakowanie w atmosferze N2. Najczęściej zalecane proporcje gazów do produktów to 2:1.

Ze względu na bardzo długi okres trwałości produktów suszonych, jaki uzyskuje się przy zastosowaniu technologii MAP materiały opakowaniowe muszą się charakteryzować wysoką barierowością w stosunku do wilgoci i gazów. Właściwości takie mają folie metalizowane. Niektóre suszone produkty, np. mleko w proszku dla niemowląt, są szczególnie podatne na jełczenie tlenowe, zatem poziom resztkowego O2 nie powinien przekraczać 0,2%. Bardzo niski poziom resztkowego O2 można osiągnąć, stosując akceptory wolnych rodników O2 w opakowaniach MAP. Te pochłaniacze O2 można również stosować w innych wyrobach o niskiej wartości aw, np. w wyrobach piekarniczych.

Niska wartość aw w produktach suchych zapobiega rozwojowi bakterii, drożdży i pleśni. Trzeba jednak pamiętać, że w suchych produktach spożywczych — a zwłaszcza w ziołach i przyprawach — może przetrwać wiele bakterii patogennych, które mogą stanowić zagrożenie z chwilą regeneracji produktów lub zastosowania ich jako składnika w daniach o wysokiej wartości aw. Warunkiem ograniczenia ryzyka zatrucia pokarmowego jest rygorystyczne przestrzeganie standardów dotyczących higieny i praktyk obchodzenia się z żywnością.


tell me more
www.airproducts.com.pl/food →

← Powrót do przeglądu

Freshline® Hotline
Katarzyna Góra
608 333 414
lub kliknij tutaj.
*TO FAKT!
MAP to łatwa i efektywna metoda przedłużenia terminu przydatności do spożycia wyrobów suszonych. Wszystkie artykuły pakowane są w 100% osłonie azotu.
Świeże spojrzenie na MAP
Freshline® - Świeże spojrzenie na MAP
Przewodnik po MAP:
najświeższe informacje o gazach, mieszankach, opakowaniach, urządzeniach. 
Kliknij tutaj, aby otrzymać bezpłatną kopię Przewodnika!
Nie możesz znaleźć swojej kategorii?
Wpisz poniżej nazwę produktu:

Szukaj