Firma Air Products ma bogatą historię, doświadczenie i fachową wiedzę we wszystkich aspektach schładzania, zamrażania i pakowania żywności metodą MAP. Przejrzyj poniższe materiały i przekonaj się, w jaki sposób możemy pomóc.
Najczęściej zadawane pytania
Czego powinienem oczekiwać od dostawcy urządzeń do zamrażania kriogenicznego?
Rozważ trzy kryteria: urządzenia, dostawy gazów ciekłych i usługi. W zakresie sprzętu współpracuj z dostawcą, który rozumie i posiada doświadczenie w zakresie procesów, których używasz. Dostęp dostawcy do laboratorium żywności na potrzeby testów produkcyjnych produktów może pomóc w zapewnieniu odpowiedniego rodzaju urządzenia i właściwej wielkości. Żądaj i sprawdzaj szczegóły dotyczące bezpieczeństwa urządzeń, czyszczenia, dezynfekcji i konserwacji. Odnośnie dostaw gazów ciekłych upewnij się, że dostawca posiada wystarczającą zdolność produkcyjną w pobliżu Twojego zakładu produkcyjnego. Wreszcie upewnij się, że Twój dostawca posiada odpowiednie zasoby do realizacji szerokiego wachlarza usług: optymalizacji urządzeń, konserwacji, rozwiązywania problemów technicznych, dostarczania części zamiennych, a nawet programów bezpieczeństwa. Mimo, że urządzenia kriogeniczne do zamrażania cechuje łatwość obsługi, wymagają one wysokiego poziomu fachowej wiedzy w celu początkowej kalibracji do określonych produktów i procesów — czego niskonakładowy dostawca może nie zapewnić. O ile to możliwe, rozważ pozyskanie urządzeń i gazu od tej samej firmy. Na ogół takie firmy poszukują długoterminowych relacji biznesowych oraz zapewnią stałe wsparcie i obsługę z jednego punktu kontaktowego.
Gwénaël Colleu, Technical Development Manager
Ukryj odpowiedzi
Jak mogę lepiej śledzić zużycie azotu w mojej działalności?
Pomiar ilości ciekłego azotu (LIN) wykorzystywanego w trakcie schładzania i zamrażania żywności ma kluczowe znaczenie dla utrzymania konkurencyjności prowadzonej działalności. W odróżnieniu od innych gazów ciekłych, ciągły pomiar LIN może być kłopotliwy, więc ważne jest, aby wdrożyć program codziennej kontroli jego zużycia. Dane te stanowią punkt odniesienia, który pozwoli na pomiar zużycia ciekłego azotu na kilogram zamrożonego produktu. Czy nowa procedura rozruchowa spowodowała większą wydajność procesu zamrażania? Czy tegoroczne przejście z rury izolowanej pianką na rurę próżniową spowodowało realne oszczędności kosztów? Na tego typu pytania można odpowiedzieć, w przypadku codziennego śledzenia poziomu zużycia ciekłego azotu.
W jaki sposób rozpocząć kontrolę poziomu zużycia ciekłego azotu (LIN)? Specjaliści ds. technologii żywności firmy Air Products łączą klientów z kosztową stroną zużywania LIN za pomocą narzędzi do codziennego śledzenia, zapewniając jednocześnie wsparcie i szkolenie w celu poprawy tego zużycia. Rozwiązania Freshline® firmy Air Products odzwierciedlają nasze ciągłe zaangażowanie w przemysł spożywczy, będąc pojedynczym punktem odniesienia dla klientów. Aby uzyskać więcej informacji, zadzwoń pod nr 0801 08 11 22.
Gwénaël Colleu, Technical Development Manager
Ukryj odpowiedzi
Jak mogę zminimalizować kosztowne, nieplanowane przestoje urządzeń?
Programy obsługi profilaktycznej mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania przestojów i umożliwić szybszą reakcję na problemy. Rozważ te proste kroki w trakcie opracowywania i uruchamiania własnego programu. Przyjmij plan. Wskaż szczegółowo osoby, czynności, sposób ich wykonywania i czas dla każdego aspektu obsługi — a następnie uzyskaj zobowiązanie kierownictwa. To podstawa. Wykonaj prace. Naprawy awaryjne zwykle mają pierwszeństwo przed obsługą profilaktyczną. Może to narastać lawinowo, ponieważ awarie zmniejszają ilość czasu na prace profilaktyczne, co następnie powoduje więcej napraw awaryjnych. Przerwij ten cykl, trzymając się swojego planu. Zbierz dane. Programy obsługi profilaktycznej to żywe dokumenty. Wykorzystaj zebrane dane, by dostosować plan do zmieniających się informacji i warunków. Zinwentaryzuj części niezbędne do obsługi i konserwacji urządzeń. Trzymaj części zamienne pod ręką, aby zakończyć powtarzalne zadania zgodnie z planem. Aby uzyskać więcej informacji dotyczących opracowywania i wdrażania planów obsługi profilaktycznej, zadzwoń do specjalistów firmy Air Products pod nr 0 801 08 11 22.
Gwénaël Colleu, Technical Development Manager
Ukryj odpowiedzi
Jak mogę zoptymalizować zużycie ciekłego azotu w moim kriogenicznym tunelu zamrażalniczym?
Optymalizacja obsługi urządzeń do zamrażania dotyczy zwykle trzech zmiennych — czasu zamrażania, obłożenia taśmy i tempa produkcji. Czas zamrażania musi być wystarczający, aby dokładnie zamrozić produkt, lecz nie na tyle długi, aby nie przemrozić tego produktu, co prowadzi do niepotrzebnego zużycia ciekłego azotu. Zbyt małe obłożenie niż jest wymagane, zmniejszą wskaźnik wydajności urządzenia zamrażającego i zwiększa zużycie ciekłego azotu na kilogram produktu. Podobnie zbyt duże tempo produkcji może zmniejszyć wydajność urządzenia zamrażającego. Przy zbyt dużej ilości produktu układanego na taśmę urządzenie zamrażające usiłuje sprostać dodatkowemu ładunkowi ciepła poprzez zwiększenie natężeń przepływu azotu. W przypadku zbyt dużych natężeń może dojść do ograniczenia zdolności urządzenia zamrażającego do sterowania temperaturą.
Dzięki identyfikacji i korygowaniu potencjalnych problemów, takich jak niewłaściwy czas zamrażania, obłożenie taśmy i tempo produkcji, można często uzyskać znaczne oszczędności zużycia ciekłego azotu.
Gwénaël Colleu, Technical Development Manager
Ukryj odpowiedzi
W jaki sposób mogę zwiększyć produkcję mieszaną produktów mrożonych?
Wydajność produkcji można zwiększyć o 20-30 procent. Rozpocznij od pomiaru przestojów oraz relatywnego obciążenia podzespołów swoich urządzeń i wahań tego obciążenia. Następnie przeanalizuj proces i straty produktów, jak również czas niezbędny do zakończenia produkcji jednego i rozpoczęcia produkcji drugiego asortymentu. Dzięki identyfikacji i korygowaniu problemów, takich jak zatory zdolności produkcyjnych i inne wahania procesowe, można często uzyskać znaczne wzrosty wydajności produkcji. Firma Air Products oferuje bezpłatną listę kontrolną na rzecz poprawy wydajności, w której zawarte są wyżej wymienione porady oraz wiele innych. Może ona pomóc w ocenie i optymalizacji prowadzonej działalności. Jest to również doskonały punkt wyjścia do bezpłatnego skonsultowania się z naszymi specjalistami w dziedzinie przetwarzania żywności. Poproś już dziś o swoją listę kontrolną pod nr 0 801 08 11 22 i zacznij precyzyjnie określać swoje główne obszary wymagające poprawy.
Gwénaël Colleu, Technical Development Manager
Ukryj odpowiedzi
Jak mogę utrzymać jakość pakowanej żywności?
Produkty żywnościowe psują się na różne sposoby, czy to poprzez rozwój drobnoustrojów, odbarwienie, utlenianie lub nawet utratę wilgoci. Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) to jeden ze sposobów, aby pomóc w zachowaniu jakości pakowanej żywności. Dzięki zamianie powietrza atmosferycznego w opakowaniu na czysty gaz lub mieszaninę gazów można znacznie wydłużyć okres przydatności produktów do spożycia bez utraty ich jakości. Typowe gazy używane w metodzie MAP to azot, dwutlenek węgla i tlen; właściwa mieszanina tych gazów zależy od produktu żywnościowego i sposobu, w jaki się psuje. Możliwy do osiągnięcia okres przydatności do spożycia produktów zapakowanych w modyfikowanej atmosferze gazów zależy od rodzaju żywności, opakowania, początkowego stanu mikrobiologicznego i temperatury przechowywania.
MAP może zapewnić znaczne korzyści zarówno dla sprzedawcy detalicznego, jak i konsumenta na rynku, na którym konsumenci cenią jakość — dając efekt w postaci produktu, który dużo dłużej dobrze wygląda, ładnie pachnie i dobrze smakuje. Przewodnik po rozwiązaniach Freshline do pakowania w atmosferze modyfikowanej można uzyskać, telefonując pod nr 0 801 08 11 22.
Katarzyna Góra, MAP lead Polska
Ukryj odpowiedzi
A jeśli nadal masz jakiekolwiek pytania dotyczące najlepszych sposobów przetwarzania produktów żywnościowych, skontaktuj się z jednym z naszych specjalistów, aby uzyskać najlepsze doradztwo w branży.
Zasoby i pliki do pobrania
Filmy
Aby zobaczyć więcej filmów (wersje angielskie), kliknij tutaj →
Raporty
Chłodnym okiem: Wybór właściwej technologii zamrażania dla linii produkcyjnej użytkownik
Autorstwa Dr Chrisa Kennedy'ego -niezależnego konsultanta przemysłu spożywczego, członka Instytutu Technik Chłodniczych, Instytutu Nauki o Żywieniu i Instytutu Fizyki
Wpływ parametrów zamrażania na charakterystykę żywności
Adrien Agoulon, dyrektor, Agro-Hall
Broszury
Analizy przypadków
Dowiedz się, jak firma Air Products pomogła firmie Wilkins and Sons, wiodącemu producentowi dżemów w Wielkiej Brytanii, w uzyskaniu produktów mrożonych wysokiej jakości, zapewniając równocześnie elastyczność niezbędną w przypadku rozwoju firmy.
Pobierz plik PDF