Pakowanie w atmosferze modyfikowanej /Modified Atmosphere Packaging - MAP/ w połączeniu z niskimi temperaturami w całym łańcuchu produkcyjno – przechowalniczym, stanowi sprawdzony, efektywny sposób wydłużania okresu przydatności żywności do spożycia, zapewniając jednocześnie jej lepsze walory wizualne i smakowe. Technologia MAP polega na usunięciu z opakowania powietrza atmosferycznego i wypełnieniu go odpowiednim gazem lub mieszanką gazów. Zastosowanie w MAP mają trzy gazy - dwutlenek węgla, azot i tlen, aczkolwiek wykorzystuje sie również inne gazy, jeżeli jest to dopuszczone w danym kraju. W zależności od rodzaju produktu, jego właściwości fizycznych i chemicznych następuje dobór gazu lub odpowiedniej mieszanki.
Firma Air Products oferuje szeroki wachlarz dostaw w zależności od wymagań użytkownika. Począwszy od butli aż po nasze małe cysterny MicroBulk CryoEase® i obsługę z zakresu gazów ciekłych w zbiornikach stacjonarnych. Oferujemy również generatory instalowane w zakładzie Klienta i systemy mieszania.
Film
Zapytaj eksperta
Obejrzyj film przedstawiający, jak Michelle Jackson omawia korzyści płynące z MAP, oraz w jaki sposób gazy, technologie i sposoby dostaw firmy Air Products mogą utrzymać świeżość produktów i wydłużyć ich okres przydatności do spożycia. (Angielski)
Więcej filmów →
Tell me more
Odwiedź naszą krajową stronę internetową, aby uzyskać więcej informacji na temat naszej oferty i sposobów dostaw w MAP.
Odwiedź stronę internetową →
MAP gas selector
Aby znaleźć właściwe rozwiązanie MAP dla swojego produktu, użyj naszego narzędzia „Freshline® MAP gas selector” w celu ustalenia najlepszego gazu dla całej gamy produktów od wyrobów piekarniczych aż do warzyw.
Skorzystaj z narzędzia ułatwiającego klientom wybór gazu MAP gas selector →
Rozwiązania Freshline® Superfresh
Świeżość na życzenie
Nasz zespół badawczy opracował proces wydłużający okres przydatności produktów zapakowanych w MAP i przechowywanych
w ladzie chłodniczej. Dowiedz się więcej!
Pobierz plik PDF