Konsumenci coraz częściej sięgają po ryby i owoce morza, ponieważ jest to zdrowy i ciekawy składnik diety. Wyzwaniem dla przetwórców żywności jest zachowanie smaku i jakości tych delikatnych produktów aż do momentu spożycia. Wysokiej jakości urządzenia oraz gazy Freshline firmy Air Products dla przemysłu spożywczego pomagają zwiększyć wydajność i możliwości produkcyjne oraz podnieść jakość przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji. Możemy pomóc w następujących kwestiach:
- Chłodzenie lub mrożenie produktów metodą ciągłą lub cykliczną
- Produkcja żywności przetworzonej, np. powlekanej, marynowanej lub gotowej do przyrządzenia
- Zapewnienie wydajnych rozwiązań w zakresie szybkiego mrożenia indywidualnego (IQF) w celu zachowania kształtu, tekstury i smaku, nawet jeśli produkt pokryty jest sosem lub zawiera dużą ilość wody.
W przypadku branży przetwórstwa owoców morza są to rozwiązania z zakresu mrożenia i chłodzenia, które pomagają osiągnąć wysoki poziom szybkiego mrożenia indywidualnego (IQF) – pozwalając tym samym, aby każdy z zamrażanych elementów mógł indywidualnie zachować kształt, teksturę oraz smak. Można to zrobić nawet wtedy, gdy żywność pokryta jest sosem lub zawiera dużą ilość wody.
Technologie Freshline® w przetwórstwie ryb i owoców morza
Pobierz plik PDF (340 KB)